De film had eerder in India tot prostestbegogingen van hindoes geleid
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Maleisië verbiedt vertoning van controversiële Bollywood-film "Padmaavat"

Het land in Zuidoost-Azië vindt de omstreden Indiase film "niet geschikt om vertoond te worden". Blijkbaar wordt gevreesd voor spanningen tussen de moslimbevolking van Maleisië en de Indiase minderheid.

Volgens het Maleisische ministerie van Cultuur is de film niet geschikt omdat een van de hoofdfiguren, Alauddin Khalji, de moslimheerser van Delhi, wordt voorgesteld als "arrogant, wreed en onmenselijk, vals en onbetrouwbaar en iemand die zich niet stoort aan islamitische voorschriften".

De film zal dus niet te zien zijn in Maleisië, een land waar een meerderheid van de bevolking moslim is. Tegelijk zijn ongeveer zeven procent van de 32 miljoen Maleisiërs van Indiase afkomst en daar zijn veel hindoes bij. Mogelijk vreest Kuala Lumpur voor spanningen tussen die twee bevolkingsgroepen en zeker in een verkiezingsjaar is dat niet wenselijk.

Het is niet de eerste keer dat films verboden worden in Maleisië. In 1997 was dat al het geval met de Hollywood-productie "The Prince of Egypt", waarin een bijbels verhaal rond Mozes te zien was. Ook de kinderfilm "Babe" over een varkentje werd verboden omdat die dieren als onrein worden beschouwd in de islam.

"Padmaavat" bekoort ook hindoes niet

"Padmaavat" is een van de duurste Indiase films ooit, maar in eigen land is de film ook onthaald op kritiek, maar om een totaal andere reden. Veel hindoes storen zich aan een mogelijke liefdesscène tussen hoofdrolspeelster Padmavati en de moslimheerser Alauddin Khalji.

De film is gebaseerd op een verhaal over Padmavati, een bloedmooie hindoekoningin van het Rajput-rijk Mewar. Om haar te veroveren, zou de sultan van Delhi Alauddin Khalji in 1303 haar fort Chittor belegerd en ingenomen hebben. De koningin zou zichzelf echter samen met tal van andere hindoe-vrouwen in brand hebben gestoken in een ritueel dat "jauhar" wordt genoemd.

Alauddin en het beleg van Chittorgarh in 1303 zijn historische feiten, net als de jauhar die veel hindoe-vrouwen uitvoerden om uit handen van moslimveroveraars te blijven. Toch is er geen enkele aanwijzing dat koningin Padmavati ooit bestaan heeft. Voor veel hindoes staat ze echter symbool voor de eeuwenlange veroveringen, plundering en overheersing van grote delen van India door moslimveroveraars uit Afghanistan en Perzië. Radicale hindoegroepen hebben met geweld gedreigd als de film vertoond wordt, maar vorige week heeft het Indiase Hooggerechtshof groen licht gegeven.

Het koninklijk paleis in Chittorgarh, waar het verhaal van de flm zich zou afgespeeld hebben. Foto: Sougata Bhar

Meest gelezen