Videospeler inladen...

Lagere belastingen voor wie in stadskern woont?

Steden en gemeenten moeten in bepaalde wijken de belasting die inwoners betalen op hun woning, kunnen verlagen. Daarover hebben de Vlaamse meerderheidspartijen een voorstel ingediend. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De bedoeling is om wonen in compacte huizen in het centrum aantrekkelijker te maken.

Wonen in de stadskern aantrekkelijker maken via lagere belastingen. Dat staat in een voorstel van de meerderheidspartijen Open VLD, CD&V en N-VA in het Vlaams parlement. Want nu zijn de gemeentelijke belastingen in de centra vaak heel hoog en bijgevolg niet betaalbaar voor jonge gezinnen of alleenstaanden. "Je ziet dat het gebruik van open ruimten alsmaar moeilijker wordt", zegt Vlaams parlementslid Rik Daems van Open VLD. "Daarom trekken veel gezinnen naar het centrum van een stad of gemeente. Maar vaak zijn de kadastrale inkomens daar heel hoog, waardoor ook de gemeentelijke belasting hoog is. Als je dat in bepaalde wijken kan verlagen, wordt het wel betaalbaar."

Daarnaast kunnen lagere belastingen ook een middel zijn om de verloedering van bepaalde stadswijken tegen te gaan. 

"1000 euro extra om te renoveren"

Om wat voor bedragen gaat het dan? Volgens Daems kan het schrappen van een belasting in een bepaalde wijk, per jaar al gauw honderden euro's schelen. "Een onroerende voorheffing van een stad of gemeente gaat al snel om 500 à 1000 euro per jaar of meer. Als je dat zou verminderen, gaat het over een heel budget. Met dat budget kan je de badkamer of keuken van je woning renoveren."

VVSG: "Is dit wel het juiste instrument?"

Directeur bestuur Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vindt het "op zich een positief plan", maar heeft toch bedenkingen. Hij wijst erop dat een gelijkaardig voorstel enkele jaren geleden op ernstige kritiek is gebotst van de Raad Van State.

Leroy vraagt zich bovendien af of de maatregel wel zal volstaan. "Zal iemand verhuizen voor een paar honderd euro? Onderzoek bij centrumsteden heeft uitgewezen dat het wellicht onvoldoende zal zijn." "Een bijkomend probleem kan het gelijkheidsbeginsel zijn", aldus nog Leroy. "Stel je voor dat de ene buur nog net in het centrum valt en de andere niet. Die   laatste zal dat niet leuk vinden en zal misschien naar de rechtbank trekken. Toch zal men ergens de zones moeten afbakenen."

"Men moet goed nadenken of dit het juiste instrument is om het gewenste doel te bereiken", besluit Leroy. "Eigenlijk is een veel grondigere herziening nodig, waarbij men afstapt van het verouderde kadaster."

Meest gelezen