Binnenkort ook Monopoly voor valsspelers

Er is een nieuwe versie van het spel Monopoly ontwikkeld, waarbij valsspelers zullen worden gestraft als ze betrapt worden. "Net zoals in het echte leven", aldus fabrikant Hasbro.

Het principe van het spel, dat onveranderd is gebleven sinds zijn ontstaan in 1935, bestaat erin om de rijkste te worden door eigendommen te kopen waar huizen of hotels op kunnen worden gebouwd, die huuropbrengsten genereren.

Een recente onderzoekje bracht aan het licht dat de helft van de spelers op een of andere manier vals proberen te spelen. Fabrikant Hasbro speelt daar handig op in: "Tijd om aan die spelers te geven waar ze al lang om vragen."

De Monopoly voor valsspelers krijgt een set van 15 extra kaarten met de meest voorkomende vormen van bedrog: een hotel verplaatsen, geld stelen... Als het bedrog niet wordt ontdekt voor het einde van de ronde, dan wint de valsspeler een hotel of een geldsom. In het andere geval wacht de gevangenis.

Nog een nieuwigheidje in het spel: er is geen "vaste" bankier meer. Elke speler is verantwoordelijk voor het geld als hij of zij aan de beurt komt, "wat valsspelen nog in de hand werk", volgens Hasbro.

Het spel werd na de crisis van 1929 ontwikkeld door een werkloze. Nu wordt het verdeeld in 114 landen en zijn er wereldwijd zo'n 275 miljoen exemplaren van verkocht.

"Verschrikkelijk spel"

De nieuwe versie zal beschikbaar zijn in de herfst van dit jaar. Niet iedereen is er zo enthousiast over. "Monopoly is een verschrikkelijk spel, de versie met valsspelen maakt het nog wat verschrikkelijker", verkaarde Edward Castronova, professor media en spellen aan de University of Arizona, VS, aan het persagentschap AFP. "In de meeste gevallen is er altijd één ervaren speler die de onervaren spelers om de tuin leidt en hen doet verliezen."

En nog belangrijker: Monopoly is volgens hem een compleet foute simulatie van de werkelijke economie. "Als het Monopoly-model zou kloppen, zou er slechts één zakenvennootschap zijn in de wereld, in plaats van miljarden."