Noord-Korea verdiende vorig jaar 200 miljoen dollar met het omzeilen van VN-sancties

Ondanks verscherpte sancties van de internationale gemeenschap zou het stalinistische regime in Noord-Korea er nog altijd in slagen om die strafmaatregelen te omzeilen. Dat blijkt uit een onderzoek van experten van de Verenigde Naties.

Het sanctieregime tegen Noord-Korea werd vorig jaar fors verstrengd nadat Pyongyang een reeks kern- en raketproeven had uitgevoerd. Volgens de experten van de Verenigde Naties hebben die sancties een impact, maar slaagt het regime van Kim Jong-un er nog altijd in om achterpoortjes te vinden.

Zo zou Noord-Korea vorig jaar 200 miljoen dollar hebben verdiend aan illegale handel met andere landen. Het noorden zou daarbij gebruikmaken van stromannen, en havens en schepen uit China, Rusland, Maleisië, Vietnam en zelfs Zuid-Korea. Zo zou steenkool uit Noord-Korea naar die landen zijn uitgevoerd. Internationale oliegroepen zouden dan weer via omwegen petroleum hebben geleverd aan Pyongyang.

Meer nog: Noord-Korea zou nog altijd militaire samenwerking onderhouden met het regime van Bashar al-Assad in Syrië en met Myanmar, het land dat geregeerd wordt door Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi. Pyongyang zou zo Assad helpen om opnieuw chemische wapens te ontwikkelen en zou ballistische raketten hebben geleverd aan Myanmar. Zowel Syrië als Myanmar ontkennen dat echter.

De voorbije weken zijn in Zuid-Korea een aantal vrachtschepen aan de ketting gelegd die illegaal op zee goederen zouden hebben overgeladen op Noord-Koreaanse schepen. Ze zouden betrapt zijn door Amerikaanse satellieten die foto's van de smokkel genomen hebben. De bemanningen worden vastgehouden en ondervraagd.