www.aurorebelot.com

Recordjaar voor Bijzondere Belastinginspectie

De Bijzondere Belastinginspectie heeft het afgelopen jaar voor een recordbedrag aan boetes en belastingverhogingen opgelegd in de strijd tegen zware fraude. De meldt De Tijd. Het gaat om een bedrag van meer dan 2,1 miljard euro, 400 miljoen meer dan in 2016

De belastinginspecteurs openden vorig jaar 1.352 nieuwe onderzoeksdossiers, 28 procent meer dan het jaar voordien. Tegelijk keek de BBI 535 bankrekeningen in, een derde meer dan in 2016.

Sinds september vorig jaar heeft de fiscus zicht op de kapitalen die Belgen in 53 andere landen aanhouden, waaronder Luxemburg. En ook dat speelt een rol, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt: "Dat maakt dat we over heel wat meer gegevens beschikken dan de voorbije jaren. En dat neemt nog toe. Dit jaar zullen we gegevens binnenkrijgen vanuit Zwitserland. Dat maakt dat er op basis van meer geraffineerde data-analyse alsmaar meer gegevens voor de fiscus bekend raken, en dat we doelgerichter grote fraude kunnen aanpakken."

Bij de Bijzondere Belastinginspectie werken 634 personeelsleden. "De BBI werkt efficiënt en het personeelsbestand zal verder opgevoerd worden", zegt Van Overtveldt.