Video player inladen ...

Russisch gevechtsvliegtuig Soechoj-25 is neergeschoten boven Syrië

In de Syrische provincie Idlib in het noordwesten van het land is een Russisch gevechtsvliegtuig Soechoj-25 neergehaald. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. De piloot heeft zijn schietstoel gebruikt, maar zou dan zijn doodgeschoten door rebellen.

Op sociale media circuleert een video waarin te zien is hoe een vliegtuig wordt neergehaald en er is ook een andere beeld van een smeulend wrak op de grond met een rode ster op de vleugel. Rusland bevestigt dat het toestel is neergehaald en de piloot werd gedood.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dat goede contacten heeft, zegt dat de piloot zich met zijn schietstoel heeft kunnen redden. Hij zou na zijn landing zijn doodgeschoten door Syrische rebellen.

De actie is intussen opgeëist door de jihadistische groep Hayat Tahrir al-Sham. Die groepering opereert al jaren in de regio onder een reeks verschillende namen en is nu een alliantie tussen Jabhat Fateh al-Sham (het vroegere al-Nusra Front) en vier kleinere facties.

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

Het toestel  zou zijn neergeschoten tijdens operaties boven de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië. In dat gebied staat de rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham sterk. Het vliegtuig zou een Soechoj-25 zijn, een wat verouderd toestel uit de jaren 70 dat vooral gebruikt wordt om doelwitten op de grond aan te vallen.

Rusland heeft in Syrië gevechtsvliegtuigen gestationeerd om het regime van president Bashar al-Assad te steunen. Tot nu toe zijn de verliezen vrij beperkt gebleven. In augustus 2016 zijn vijf Russen gedood toen een helikopter werd neergeschoten in het noorden van Syrië. Vorig jaar zijn twee Russische piloten gedood toen een Soechoj-24 neerstortte in Syrië.

AFP or licensors