Video player inladen ...

Vader misbruikte dochters excuseert zich voor aanval op Amerikaanse turnarts

De vader die gisteren in de rechtszaal de Amerikaanse sportarts aanviel die zijn dochters misbruikt heeft, heeft zich geëxcuseerd. "Ik vind niet dat iedereen dit moet doen. Ik ben ook geen held. Dat zijn mijn dochters, en alle slachtoffer. Ik heb hen onbedoeld uitgeleverd aan een duivel, met dat besef moet ik leven."

Larry Nassar is vooral bekend als de voormalige arts van het Amerikaanse nationale turnteam. Jarenlang heeft hij tientallen jonge atletes seksueel misbruikt, ook in de tijd dat hij voor de turnbond werkte. Vorige week werd hij daarvoor veroordeeld tot 175 jaar cel, na een proces waarin meer dan 150 meisjes en vrouwen aan het woord kwamen. Ze schetsten tot in detail wat Nassar met hen gedaan had.

Nassar staat nu terecht voor misbruik in de periode dat hij voor de University of Michigan werkte. Randall Margraves, die drie dochters heeft die door Nassar misbruikt zijn, verloor tijdens de zitting gisteren zijn zelfbeheersing en probeerde de sportarts aan te vallen. Zaalwachters konden verhinderen dat het echt tot een gevecht kwam.

Margraves had net daarvoor twee van zijn dochters horen verklaren voor de rechtbank wat Nassar aangericht had. Sommige gruwelijke details hoorde hij voor het eerst.

"Ik ben geen held"

"Toen ik hoorde wat er in de verklaringen gezegd werd, en toen ik dan naar Larry Nassar keek en zag hoe hij zijn hoofd schudde, kon ik me niet meer beheersen", zei Margraves op een persconferentie nadien."Ik schaam mij voor die reactie. Ik heb er veel spijt van."

Veel mensen begrijpen allicht waarom Margraves de controle verloor. "Maar ik vind niet dat iedereen dit moet doen. Ik ben geen held", zei hij. "Mijn dochters zijn de helden, net als alle slachtoffers. Onbedoeld heb ik mijn drie dochters aan de duivel uitgeleverd. Nu moet ik leven met het feit dat ik hen niet heb kunnen beschermen."

Een van zijn dochters las ook een verklaring voor: "Mijn vader reageerde op een manier waarop de meeste vaders zouden willen reageren. Maar je moet het recht niet in eigen handen nemen."

Geen vervolging

De rechter was begripvol en zei dat ze zich niet kon voorstellen hoe het moet voelen voor een vader om oog in oog te staan met iemand die je kinderen heeft misbruikt. "Al is agressie met agressie beantwoorden niet aanvaardbaar." Margraves zal niet worden vervolgd.

Bekijk hier het moment waarop het Margraves even te veel werd:

Video player inladen ...