Veteranen in Nederland gaan "partydrug" mdma testen tegen trauma's

Nederlandse veteranen gaan de drug mdma testen als medicijn bij traumabehandeling. Mdma dat ook de werkzame stof in xtc is, kan helpen bij het verwerken van oorlogstrauma's. De Nederlanders maken deel uit van een internationaal onderzoek. Dat bevestigt een woordvoerster van de Arq Psychotrauma Expert Groep in Diemen, die betrokken is bij het onderzoek.

Voordat het middel getest kan worden, is eerst nog toestemming nodig van de medische autoriteiten. In internationaal verband gaan zo'n 200 Amerikaanse veteranen meedoen en 30 tot 40 Europeanen. Het is nog niet bekend hoeveel Nederlandse veteranen precies gaan deelnemen aan het onderzoek.     

De therapie met zuivere mdma zal twaalf weken duren in een veilige omgeving en is bedoeld voor veteranen met oorlogstrauma's bij wie eerdere behandelingen niet aansloegen. Door het gebruik van zuivere mdma kan de patiënt terugkijken op wat hem is overkomen zonder in paniek te raken of een angstaanval te krijgen, waarna het verwerkingsproces kan beginnen. De dosering is maximaal een derde van wat in de uitgaanswereld wordt gebruikt. 

In de Verenigde Staten zijn al resultaten geboekt. "De onderzoeksresultaten met mdma tot nu toe zijn zo mooi, misschien wel te mooi om waar te zijn", zegt Eric Vermetten, werkzaam bij Arq, in de Volkskrant. "Dat willen we graag uitzoeken. In een van de studies genas 83 procent. In andere experimenten: 75 procent. Er was geen terugval. Genezen is in mijn vak moeilijk."

Vermetten is tevens bijzonder hoogleraar Psychotraumatologie bij de universiteit van Leiden/LUMC en hoofd van het onderzoekscentrum van de militaire geestelijke gezondheidszorg van defensie. 

Meest gelezen