Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VN-topman Guterres roept op tot kalmte na groeiende spanningen op de Maldiven

Op eilandengroep in de Indische Oceaan is het tot onrust gekomen nadat de oppositie massaal op straat was gekomen. De oppositie voelt zich gesterkt nadat het Hooggerechtshof verrassend de arrestaties en veroordelingen van tegenstanders van het regime vernietigd heeft.

Sinds zijn verkiezing in 2013 heeft president Abdulla Yameen -de halfbroer van de vroegere dictator Mamoon Abdul Gayoom- zowat de juridische en politieke structuren van de eilandstaat uitgehold en zijn aanhangers op controleposten gezet. De oppositie werd monddood gemaakt met processen "wegens terrorisme" of in ballingschap gedreven.

Donderdag heeft het Hooggerechtshof daar echter een verrassende streep onder getrokken. Volgens het hof zijn de veroordelingen van een aantal leden van de democratische oppositie "politiek gemotiveerd" en vervallen die daarom of de processen moeten worden overgedaan. Intussen moeten die opposanten opnieuw vrijgelaten worden.

Eén van die veroordelingen betreft Mohammed Nasheed, die in 2008 de eerste democratisch verkozen president van de Maldiven werd. Die kon in 2015 naar Groot-Brittannië ontsnappen en woont nu in ballingschap in Sri Lanka. Nasheed wil nu terugkeren naar de Maldiven om later dit jaar deel te nemen aan presidentsverkiezingen.

Het Hooggerechtshof heeft bovendien besloten dat twaalf parlementsleden die ontslagen werden omdat ze naar de oppositie waren overgelopen, opnieuw in de vergadering zitting mogen hebben. Daardoor heeft president Yameen geen meerderheid meer in het parlement.

Ex-president Mohammed Nasheed in zijn ballingsoord in Sri Lanka Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Crisis binnen het regime

De oppositie voert nu al twee dagen actie in de straten van de hoofdstad Malé. Daarbij is het tot rellen met de politie gekomen. Nochtans had het hoofd van de politie beloofd dat zijn instelling de uitspraken van het Hooggerechtshof zou respecteren. De man is kort daarop ontslagen door president Yameen. Ook zijn opvolger is na twee dagen de laan uitgestuurd.

Dat wijst op grote verdeeldheid en spanningen binnen het huidige regime, waar blijkbaar velen president Yameen beu zijn. Tegelijk ziet het er niet naar uit dat Yameen wil toegeven.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres is bang dat de crisis op geweld gaat uitdraaien en roept alle partijen op tot terughoudendheid. De Amerikaanse ambassadeur op de Maldiven heeft dat ook gedaan.

De Maldiven bestaan uit 26 eilanden en atollen ten zuiden van India. Er wonen 427.000 mensen en het is dus het kleinste en minst bevolkte land in Azië. Het land is overwegend islamitisch. De archipel is vooral bekend van enkele luxe resorts voor toeristen.