Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Voormalig Braziliaans president Lula krijgt paspoort terug

De vroegere Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft zijn paspoort vrijdag teruggekregen. Dat heeft een federale rechter in Brasilia in beroep beslist.  

Vorige week donderdag had een andere rechter een uitreisverbod opgelegd uit vrees dat Lula het land zou ontvluchten. Lula, Braziliaans president van 2003 tot 2010, zou vorige week donderdag vertrekken naar Ethiopië, waar hij in Addis Abeba zou deelnemen aan een conferentie van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, over de uitroeiing van honger en de politieke situatie in Afrika. Enkele uren voor het vertrek van de oud-president beval de federale rechter Ricardo Leite echter de intrekking van zijn paspoort.

Als reden werd het lopende onderzoek aangehaald wegens mogelijke corruptie bij de aankoop van 36 gevechtsvliegtuigen van het Zweedse Saab voor de Braziliaanse luchtmacht. In ruil voor zijn invloed zou Lula via zijn zoon Luiz Claudio voor 2,5 miljoen real (620.000 euro) aan steekpenningen hebben ontvangen. Volgens Leite bestond de kans dat de oud-president op de vlucht zou slaan.

In beroep besliste de federale rechter Bruno Apolinário echter om de intrekking van Lula's paspoort te vernietigen. "We kunnen niet besluiten dat hij de intentie had om het land te ontvluchten met als doel te ontsnappen aan de toepassing van onze strafwet", oordeelde hij.

Vorige week woensdag - daags voor Lula's geplande vertrek - bevestigden drie rechters van het hof van beroep in Porte Alegre nog unaniem de veroordeling van de vroegere president in een andere corruptiezaak. Lula werd in juli 2017 veroordeeld door de rechtbank in Curitiba omdat hij het bouwconcern OAS een renovatie ter waarde van 3,7 miljoen real (ongeveer 1 miljoen euro) gratis liet uitvoeren in zijn appartement in de kuststad Guarujá. Als wederdienst zorgde hij ervoor dat het parastatale olieconcern Petrobras enkele contracten afsloot met het bedrijf. Hij kreeg daarvoor 9,5 jaar. In beroep spraken de rechters in Porte Alegre een nog strengere straf uit van 12 jaar en 1 maand. Door de veroordeling kan de 72-jarige zich in principe niet kandidaat stellen bij de presidentsverkiezingen in oktober van dit jaar. Daarbij is hij nochtans de favoriet: volgens peilingen heeft hij de steun van 37 procent van het volk, bijna het dubbele van de eerstvolgende kandidaat, de rechtse Jair Bolsonaro. Aangezien Lula nog in beroep kan gaan, is hij voorlopig nog op vrije voeten.