Journaliste Hilde Sabbe staat op lijst van Dyab Abou Jahjah in Brussel

Voormalig journaliste en columniste Hilde Sabbe zal volgend jaar op de lijst staan van Dyab Abou Jahjah. Dat meldt het vakblad De Journalist van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) in zijn nummer dat volgende week verschijnt. Het nieuws is door Hilde Sabbe aan Belga bevestigd.

Hilde Sabbe maakte als journaliste naam bij onder meer De Morgen, Het Laatste Nieuws en de laatste jaren onder meer bij de onafhankelijke nieuwssite Apache. "Als journalist zit je met de neus op de actualiteit en je ziet wat er gebeurt", zegt Sabbe. "Er loopt veel mis en uiteindelijk sta je voor het dilemma of je je alleen gaat blijven ergeren, of dat je er iets aan gaat doen."     

Sabbe vindt dat Dyab Abou Jahjah (46), onder meer bekend als oprichter van de Arabisch-Europese Liga (AEL), het antwoord is op de vraag of links niet de behoefte heeft aan een nieuw verhaal.

"Ik wil in dit verhaal stappen. Ik denk dat de lijst van Abou Jahjah de enige is die echt voor multiculturaliteit opkomt. Ik wil daar deel van uitmaken. Abou Jahjah wordt helaas te veel gedemoniseerd. Zelfs mijn moeder die 83 jaar is, en heel haar leven socialiste is geweest, zei na afloop van een lezing van Abou Jahjah dat ze het een zeer verstandig man vindt. Hij neemt soms radicale standpunten in, maar hij is geen extremist."  

Tegen allochtone jongeren zeggen: Brussel is ook jullie stad

"In Brussel kom ik op omdat bepaalde jongeren van vreemde herkomst altijd worden afgebeeld als relschoppers. Ik denk dat het niet zo is. Ik denk dat we deze jongeren moeten duidelijk maken dat zij ook een deel van onze samenleving zijn. "Brussel is ook jullie stad", willen we aan die allochtone jongeren zeggen."     

Het interview waarin de "coming out" van Sabbe wordt uitgebracht, is een verhaal in de reeks "De Wissel". Daarin gaat De Journalist op bezoek bij gewezen collega's. Sabbe vertelt over de moeilijke periode die volgde na haar ontslag bij Het Laatste Nieuws begin 2015, waar ze was uitgegroeid tot een van de belangrijkste verslaggeefsters en columnisten. Voordien had ze bij De Morgen gewerkt.

Nu kan ze niet langer aan de zijlijn blijven, vindt Sabbe. "Het is mijn bedoeling om een zitje in het Brussels parlement te veroveren", zegt ze in De journalist. "Ik zal het allemaal nog moeten leren: campagne voeren, onze boodschap verspreiden... Er moeten daarover nog veel afspraken worden gemaakt."     

Hilde Sabbe is al de tweede ex-journalist die deze week de overstap naar de politiek maakt. Dinsdag raakte bekend dat ex-VRT-journalist Alex Puissant in Brussel op de lijst CDH-CD&V staat voor de gemeenteraadsverkiezingen later dit jaar.  

Meest gelezen