Videospeler inladen...

Wereldkankerdag: Kom op tegen Kanker en KU Leuven zoeken "mangomomenten"

Morgen, 4 februari, is het Wereldkankerdag. Kom op tegen Kanker en de KU Leuven roepen naar aanleiding van deze dag kankerpatiënten op om te getuigen over hun "mangomomenten": momenten van klein geluk. De getuigenissen worden ingezameld voor wetenschappelijk onderzoek.   

De oproep is niet alleen gericht naar patiënten, maar ook naar hun naasten en zorgverleners. De getuigenissen die Kom op tegen Kanker en de KU Leuven zoeken, gaan over kleine momenten die een positieve invloed gehad hebben op de behandeling of het herstel van de patiënt. Het kan gaan om een kleine attentie of onverwachte daad.  

Professor Kris Vanhaecht van het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid wil de getuigenissen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. "Uit de verhalen die we inzamelen, willen we leren welke positieve ervaringen precies het verschil maken voor patiënten," licht hij toe. "In het zorgpad kunnen we daar dan rekening mee houden, en dergelijke momenten proberen na te streven."   

Via Annemie

Het onderzoek gebeurt onder de slagzin "Op zoek naar mangomomenten, from never to always events".  Het begrip "mangomoment" is ontleend aan een reportage van Annemie Struyf, die voor de reeks "Via Annemie" op Eén  op bezoek ging op de afdeling Intensieve Zorg van het UZ Gasthuisberg in Leuven. Ze vroeg daar aan een patiënte wat haar plezier zou doen, waarop de patiënte antwoordde dat het lang geleden was dat ze nog een mango had geproefd. Bij haar volgende bezoek had Annemie een mango voor haar meegebracht, wat de patiënte deed stralen van geluk.   

Kom op tegen Kanker steunt het onderzoek van het team van professor Vanhaecht. De organisatie heeft er meer dan 175.000 euro voor vrijgemaakt.

Wie als kankerpatiënt, naaste of zorgverlener een getuigenis wil delen, kan dat via de website www.mangomoment.be of het gratis telefoonnummer 0800 35 455.

Meest gelezen