Zonen Claude François over "Vlaamse halfzus": "Begrijpen zoektocht naar identiteit, maar verhaal gaat ons te boven"

In een reeks interviews zegt de 40-jarige vrouw Julie Bocquet uit Oudenaarde dat de Franse popster Claude François haar vader was. Na al die jaren treedt ze nu uit de anonimiteit. De zonen van Claude François vragen om de herinnering aan hun vader te respecteren. Het is dit jaar 40 jaar geleden dat "Clo-Clo" overleed.

De RTBF bracht gisteravond de documentaire "Claude François, le dernier pharaon" waarin Julie Bocquet na al die jaren onthulde dat zij de dochter is van Claude François, de Franse zanger die wereldberoemd werd met onder meer "Alexandrie, Alexandra". 

In 1976 had haar - toen minderjarige - moeder Fabienne een amoureuze relatie met Claude François. Ze raakte zwanger, maar hield die zwangerschap verborgen. De ouders van Fabienne dwongen haar na de geboorte van Julie om alle contact met Claude François te verbreken, baby Julie werd ter adoptie afgestaan. Claude François zelf overleed enkele maanden later bij een banaal ongeluk in de badkamer, naar verluidt in de wetenschap dat hij een dochter had in België.

Al tijdens haar jeugd vernam Julie wie haar biologische vader was, vertelt ze in een reeks interviews en in de documentaire. Bocquet zegt ook een DNA-test te hebben die de biologische band moet bewijzen. Maar pas nu komt ze met het verhaal naar buiten. "Ik heb nooit de moed gehad. Maar als je 40 bent geworden, stel je je vragen over het leven. Het was ook hard om het geheim te dragen. Nu was ik er klaar voor", getuigt ze bij de RTBF.

Julie Bocquet wil naar eigen zeggen enkel "symbolische erkenning" bereiken met haar onthulling. "Ik eis niets op, ik vraag geen geld. Ik maak trouwens wettelijk gezien geen aanspraak op een erfenis." Het is evenwel niet uitgesloten dat er een boek komt, haar biologische moeder is momenteel zaken aan het neerpennen.

Zonen reageren

De zonen van Claude François hebben intussen gereageerd via Facebook. "We begrijpen perfect haar zoektocht naar identiteit, maar het gaat hier om een verhaal dat ons allemaal te boven gaat."

Er zijn blijkbaar al contacten geweest tussen de zonen van Claude François enerzijds en Julie Bocquet en haar biologische moeder Fabienne anderzijds. "Hun toenaderingen zijn altijd evenwichtig, delicaat en hoffelijk geweest. We hebben nooit ongepaste intenties van hun kant gevoeld."

"We vragen aan iedereen en aan de media in het bijzonder om de herinnering van onze vader te respecteren. Hij is er niet meer om zich te kunnen uitspreken", luidt het nog.