AFP or licensors

ASEAN-bijeenkomst in Singapore van start

De ministers van Buitenlandse Zaken van de tien lidstaten van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) komen zondag bijeen in Singapore.  Er hangen echter wolken boven de traditionele eensgezindheid binnen de organisatie.

De stadstaat Singapore is in 2018 voorzitter van de internationale organisatie die vorig jaar haar 50ste verjaardag vierde.

Op de agenda staan onder meer de economische stabiliteit en veiligheid in de regio, maar ook toegenomen betrekkingen tussen de lidstaten onderling. Dat kondigde de Singaporese premier Lee Hsien Loong al aan op het einde van de 31ste top van de ASEAN afgelopen november op de Filipijnen. Daarnaast staan ook nauwe banden met externe partners en het openstellen van de markten, om de competitiviteit van de regio te verhogen, op het programma.

De ASEAN werd opgericht in 1967 en bestaat tegenwoordig uit tien landen: Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. Een aantal daarvan behoren tot de econmisch snelst groeiende landen ter wereld en het belang van de ASEAN op wereldvlak neemt alsmaar toe.

Spanningen bedreigen harmonie

Er hangen echter grote schaduwen boven de ASEAN, die traditioneel eensgezindheid wil uitstralen in de traditie van harmonie. Eén van de pilaren daarvan was tot nu toe de niet-inmenging in elkaars binnenlandse aangelegenheden.

Die komt nu onder druk met de crisis rond de overwegend islamitische Rohingya-vluchtelingen die vanuit Myanmar verjaagd worden naar Bangladesh. De regeringen van Maleisië en Indonesië staan onder druk van hun moslimmeerderheden om daar kritiek op te uiten, maar het overwegend boeddhistische Myanmar wil daar niet van weten.

Een tweede hinderpaal is de kwestie rond de Zuid-Chinese Zee. Cambodja -dat leeft van Chinese investeringen en hulp- trekt ronduit de kaart van Peking, al heeft het land niet echt veel kustgebied met die omstreden zee. Dat ergert dan weer landen als Vietnam, de Filipijnen, Maleisië en Brunei die wel overhoop liggen met China dat de eilandjes in die zee claimt. Ook hier staat de eensgezindheid van de ASEAN onder druk.