AFP or licensors

PLO-bestuur vraagt verbreking van betrekkingen met Israël

Het uitvoerend comité van de PLO, dat wordt voorgezeten door de Palestijnse president Mahmoud Abbas, heeft de Palestijnse Autoriteit zaterdag opgedragen om de betrekkingen met Israël te verbreken.  

Het bestuur volgt daarmee de aanbeveling van de Centrale Raad van de PLO, die midden januari al daartoe had opgeroepen.

In een stemming in Ramallah, op de bezette Westelijke Jordaanoever, gelastte de Centrale Raad op 15 januari het uitvoerend comité van de PLO om de erkenning van Israël op te schorten tot die laatste de Palestijnse staat erkent, volgens de grenzen van 1967, de annexatie van Oost-Jeruzalem annuleert, en zijn kolonisatie stopzet. Er waren 74 stemmen voor, 2 tegen en 12 onthoudingen.

Het uitvoerend comité boog zich zaterdag in Ramallah over de zaak. Dat ging na afloop niet zo ver als de Centrale Raad om de intrekking van de erkenning te vragen, maar eist van de Palestijnse Autoriteit wel dat het de politieke, economische en administratieve betrekkingen met Israël doorknipt.

De oproep van de PLO is een direct gevolg van de omstreden erkenning door de Verenigde Staten van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.