China verwijt VS "Koude Oorlog-mentaliteit" na bekendmaking van diens nucleaire plan

China, Rusland en Iran voelen zich geviseerd door Amerikaanse plannen om kleinere, maar meer "bruikbare" kernwapens te ontwikkelen. Toch hebben ook die landen boter op het hoofd.

Gisteren stelde het Amerikaanse ministerie van Defensie een nieuwe nucleaire afschrikkingsstrategie voor. Het Pentagon gaat ervan uit dat het huidige arsenaal veel te grote en onbruikbare kernbommen omvat. Die zouden deels moeten vervangen worden door kleinere en meer "bruikbare" kernwapens en er zou ook een nieuwe kruisraket moeten komen die kernwapens vanop onderzeeërs zou kunnen afvuren.

Het Pentagon verwees naar de ontwikkeling van die kleine kernwapens door Rusland, maar dat land voelt zich nu niet aangesproken. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt "teleurgesteld te zijn over de op confrontatie gerichte anti-Russische karakter van het Amerikaanse plan". Een van zijn medewerkers zei dat de VS "het strategische machtsevenwicht in de wereld wil wijzigen".

China ziet "Koude Oorlog-mentaliteit"

Ook China voelt zich geviseerd door de nieuwe plannen. Peking roept in een mededeling de VS op om afstand te nemen van "een Koude Oorlog-mentaliteit".

"Het land dat het grootste kernarsenaal ter wereld heeft (dat is Rusland, nvdr.) zou het initiatief moeten nemen om om dat te verlagen", Volgens Peking overdrijft de VS in het document de nucleaire dreiging vanuit China, dat enkel "defensief van aard zou zijn".

De VS beschikt over 6.800 kernkoppen tegenover 7.000 voor Rusland en ongeveer 270 voor China. Dat laatste land is dus inderdaad een erg kleine kernmacht -kleiner dan Frankrijk (300) overigens- maar werkt wel in snel tempo een conventionele militarisering uit en claimt eenzijdig eilanden in de Zuid- en Oost-Chinese Zee.

Ook Iran reageert boos

Iran voelt zich ook geviseerd door het Amerikaanse initiatief. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif brengt de nieuwe Amerikaanse kernstrategie "de mensheid dichter bij de vernietiging" en is die in strijd met het non-proliferatieverdrag uit de jaren 60. Tegelijk hekelt Teheran de "koppigheid van Trump" om het internationaal afgesloten verdrag over het Iraanse kernprogramma niet langer te erkennen.