Video player inladen ...

Slachtoffer Bataclan: "Ik wil Abdeslam in de ogen kunnen kijken"

De Nederlander Ferry Zandvliet is één van de overlevenden van de aanslag in de Bataclan in Parijs, op 13 november 2015. Hij stond er toen oog in oog met enkele daders. Eén van die daders was Salah Abdeslam. Hij was de enige terrorist die de aanslag overleefde en moet morgen in Brussel voorkomen voor de schietpartij in de Driesstraat in Vorst. Zandvliet gaat het proces volgen, want “ik wil Abdeslam in de ogen kunnen kijken”. Dat zei hij in De Zevende Dag. 

Op 13 november 2015 was de Nederlander Ferry Zandvliet met drie vrienden in de Bataclan in Parijs op het moment van de aanslag. Hij en zijn vrienden overleefden de aanslag, al stonden ze plots oog in oog met de daders. “Het is een soort film die steeds in mijn hoofd geprojecteerd wordt,” zegt Zandvliet. “Ik kan bijna iedere scène reproduceren. Eén dader heb ik goed gezien, twee anderen minder goed.”

Na de aanslagen, heeft Zandvliet de vader van één van de daders opgezocht. “Mensen vinden dat moedig. Maar eigenlijk is ook hij een slachtoffer, want hij is zijn kind kwijt. En toen ik zijn verhaal hoorde, besefte ik dat het toch anders in elkaar zit dan je denkt: hij is een wereldburger, zijn zoon heeft goede studies gehad, enzoverder.”

Is dat niet moeilijk? “Natuurlijk was ik in het begin kwaad,” zegt Zandvliet. “Waarom is dit mij overkomen? Maar ik merkte al snel dat er om me heen heel veel boosheid was. Mensen zeiden: ‘de grenzen moeten dicht’, of ‘al die vluchtelingen; dat moet stoppen’. Maar zo dacht ik er niet over. Ik heb onbewust een tegenreactie ontwikkeld.”

Praten werkt om het te verwerken.

Zijn boodschap is dan ook duidelijk: praten werkt om het te verwerken. “Ik ben ook andere mensen gaan helpen. Zo heb ik in Nederland een online platform opgericht om slachtoffers van terreur samen te brengen. We delen daar informatie over welke pscyhologen kunnen helpen, maar ook over hoe het met ons gaat. En soms gaan we samen iets eten. Want praten met een psycholoog werkt, maar het is anders om met iemand aan tafel te zitten die het ook zelf heeft meegemaakt."

Zal Abdeslam morgen spreken?

Morgen start in Brussel het proces over de schietpartij in de Driesstraat in Vorst op 15 maart 2016. Abdeslam moet er samen met terreurverdachte Sofiene Ayari voorkomen voor poging tot moord in een terroristische context. En ook Zandvliet zal er bij zijn: “Ik ga morgen naar Brussel om Abdeslam te zien, ik wil hem in de ogen kunnen kijken. En ik ben ook benieuwd naar de hele sfeer. Want er zullen ook andere slachtoffers van de Bataclan zijn. Dat gaat heftig zijn om die mensen te ontmoeten en hun verhalen te horen."

Tot nu toe heeft Abdeslam amper iets gezegd over de terreuraanslagen in Parijs en zijn vlucht nadien. Enkel op zijn eerste verhoor heef hij gesproken. Maar Abdeslam heeft wel zelf gevraagd om zijn proces in Brussel te kunnen bijwonen. Zou hij morgen spreken? En wat zou hij dan zeggen? Zandvliet gaat er niet van uit dat hij veel wijzer zal worden. “Ik geloof niet dat hij antwoorden gaat kunnen geven die bevredigend kunnen zijn.”

Hoe kijken nabestaanden in Frankrijk naar het proces in Brussel?

Video player inladen ...