Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Cyprioten herkiezen hun conservatieve president Nicos Anastasiades

In Cyprus heeft president Nicos Anastasiades de tweede ronde van de verkiezingen gewonnen. Net als in 2013 versloeg hij zijn centrumlinkse rivaal Stavros Malas. Anastasiades wil de gesprekken met de Turkse Cyprioten over de hereniging van het eiland opnieuw leven inblazen.

Anastasiades kreeg 55,99% van de stemmen tegenover 44% voor Malas. Goed dus voor een tweede ambtstermijn voor de 71-jarige president. Een echte verrassing is dat niet, want Anastasiades had zich opgeworpen als de man die Cyprus uit de zware financiële crisis heeft gehaald.

Dit keer had Anastasiades beloofd om de gesprekken met de Turks-Cyprioten over de hereniging van het eiland opnieuw op gang te trekken. Onder auspiciën van de Verenigde Naties wordt dat al jaren gepoogd, maar zonder echt veel succes.

Cyprus is sinds 1974 verdeeld nadat een staatsgreep van militairen die aansluiting wilden bij Griekenland, werd gecounterd door een Turkse militaire invasie van het eiland. De Turken bezetten het noorden en riepen daar een eigen republiek Noord-Cyprus uit die door niemand behalve Ankara erkend wordt.

De internationale gemeenschap erkent enkel wat nu Grieks-Cyprus wordt genoemd. Die staat is wel lid van de Europese Unie en van de eurozone. Het eiland is ook militair belangrijk, want Groot-Brittannië heeft er twee grote militaire bases van waaruit geallieerde vliegtuigen terreurgroepen in Syrië en Irak bombarderen.