Safai: "Na 22 dagen in de cel zag ik de blauwe hemel opnieuw alsof ik het jaren niet had gezien"

Darya Safai, vrouwenrechtenactiviste en sinds kort politica voor de N-VA, vertelde in "Touché" op Radio 1 over haar leven in Iran en de vlucht naar België. "Vrijheid is echt niet vanzelfsprekend."

Juli 1999. Iraanse studenten trekken massaal op straat om te protesteren tegen de onderdrukking van het regime. Onder hen ook studente tandheelkunde Darya Safai en haar man. Het regime reageert brutaal. Safai belandt in de gevangenis. "Dat was helemaal niet menselijk. Ze zetten me psychologisch onder druk, anderen kregen ook fysieke martelingen te verduren", vertelt Safai.

Na 22 dagen mocht ze haar cel even verlaten om haar vader te zien. "Onderweg opende ik mijn ogen en zag ik voor het eerst in al die dagen de blauwe hemel. Het was alsof het al jaren geleden was dat ik die hemel niet gezien had. Zo met verbazing naar de hemel kijken, dat gevoel had ik nooit meegemaakt. Nu nog kijk ik soms naar de hemel met de blik van die dag. En dan weet ik: Waw, de vrijheid is echt niet vanzelfsprekend."

Uiteindelijk kwam Darya Safai vrij op borgtocht. Met haar man vluchtte ze via Turkije naar België, onder meer dankzij bemiddeling door Bani Sadr, de voormalige president van Iran. Safai herinnert zich nog goed het moment waarop ze bij een Turkse agent haar doorreisdocumenten moest opvragen. ""België is een prachtig land", zei hij. "Jullie moeten absoluut het Atomium gaan bezoeken". Ik kende het Atomium niet. Met elke beweging waarmee die agent het Atomium voor mij beschreef, was het alsof hij mijn Vrijheidsbeeld tekende."

"Een van de eerste dingen die ik heb gedaan in België, is het Atomium gaan bezoeken", vertelt Darya Safai verder. "Nu zijn we al 18 jaar hier en 4 keer verhuisd, maar ik wilde elke keer rond het Atomium blijven. Wanneer ik met mijn haren los in de wind loop naar het Atomium, voel ik me vrij."

Marco Borsato

Eens aangekomen in België, begon Darya Safai Nederlands te leren aan het Instituut voor de Levende Talen (ILT) in Leuven. De hit "De meeste dromen zijn bedrog" van Marco Borsato heeft daarbij een bijzondere rol gespeeld. "Een van de manieren bij het ILT om de taal te leren, was muziek laten luisteren aan de nieuwkomers. Voor ons was dat "De meeste dromen zijn bedrog". Dat laat me altijd denken aan die jaren. Als ik het hoor, denk ik aan de uitdaging van de taal te leren en de uitdagingen waarmee je in het eerste jaar wordt geconfronteerd."

"Verschillende partijen vroegen mij, maar nooit van de linkse kant"

De afgelopen weken waren bewogen voor Darya Safai. Ze zette de stap naar de politiek en koos voor de N-VA. "Vroeg of laat moest ik het doen, want ik ben heel hard geïnteresseerd in de politiek. Politiek is ook geïnteresseerd geweest in mij. Verschillende partijen, maar nooit van linkse kant."

Safai wordt omschreven als een islamkritische feministe. "Maar wat ik bekritiseer, is in mijn ogen noodzakelijk. Je kan niet voor vrouwenrechten pleiten, als je niet weet waarom bepaalde mensen in bepaalde landen, gemeenschappen en religies worden onderdrukt. Je moet dat durven bekritiseren. Dat gaat niet over een kritiek op moslims, maar wel op de leer van de Islam die geen gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen erkent. Als je dat niet bekritiseert, kan je niet hopen dat het ooit anders zal worden."

U kunt het volledige gesprek met Darya Safai herbeluisteren op de website van Radio 1.

Ik ben islamkritisch. Maar wat ik bekritiseer, is noodzakelijk