Videospeler inladen...

Advocaat: "Doodstraf van Iraanse VUB-prof Djalali is opnieuw bevestigd"

In Iran is de doodstraf tegen hoogleraar Ahmadreza Djalali bevestigd. Dat meldt zijn advocaat. Djalali heeft ook aan de VUB lesgegeven. Hij werd in Iran beschuldigd van spionage en ter dood veroordeeld. Enkele weken geleden werd de doodstraf nog tijdelijk opgeschort.

Een paar weken geleden was de doodstraf opgeschort, omdat Djalali in beroep was gegaan. Maar het Hooggerechtshof heeft dat hoger beroep nu geweigerd. 

Alle juridische procedures zijn nu uitgeput en Iran kan de doodstraf elk moment uitvoeren. Zouhaier Chihaoui, de advocaat van Djalali, roept Europa en de Verenigde Naties op om de internationale druk op Iran snel op te voeren.

"In Iran is de zaak definitief afgehandeld. De doodstraf is uitvoerbaar. Wij gaan natuurlijk verder voor de Verenigde Naties. Dus de rapporteurs zullen op de hoogte worden gebracht van deze nieuwe wending in de zaak. En wat wij hopen en dat is het enige middel dat overblijft, is dat de druk op Iran wordt verhoogd", zegt advocaat Chihaoui.

Reynders: "Ik blijf pleiten tegen doodstraf"

Intussen heeft onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) getweet over de zaak. Daarin laat hij weten dat hij zal blijven pleiten tegen de doodstraf. "Onlangs heb ik aan mijn Iraanse collega-minister van Buitenlandse Zaken Zarif gevraagd om de doodstraf niet uit te voeren om humanitaire redenen. Ik zal daartegen blijven pleiten."

Meest gelezen