Gentenaars krijgen er een nieuw stukje natuur bij

Natuurpunt heeft 35 hectare bos gekocht vlakbij Gent. Het is onderdeel van het natuurgebied de Vinderhoutse bossen en was eigendom van een grootgrondbezitter. Natuurpunt wil het bos nu openstellen voor het publiek.  

Wandelen, fietsen en paardrijden in een nieuw stukje natuur vlakbij Gent. Het wordt binnenkort allemaal mogelijk voor de inwoners van de stad - en anderen natuurlijk. Natuurpunt heeft namelijk 35 hectare bos kunnen aankopen, een bos dat tot nu in handen was van een grootgrondbezitter.

"Het is de bedoeling dat dit bos wordt opengesteld voor het publiek", zegt Bart Vangansbeke van Natuurpunt. "Maar er moet eerst gecontroleerd worden of het bos wel veilig is voor bezoekers. Niet alle paden zijn even veilig vanwege dode bomen of takken. Er is dus nog wel wat beheer nodig voor het bos opengesteld zal worden."

Het bos ligt in het natuurgebied de Vinderhoutse bossen. "Een gebied dat staat aangeduid als habitatrichtlijngebied, het enige in Gent", zegt Vangansbeke. "Een habitatrichtlijngebied is een Europees kwaliteitslabel. Het gaat om een oud bos, er is een uitzonderlijk rijke voorjaarsflora aanwezig en onder meer ook vleermuizen."

Het bos zal waarschijnlijk eind dit jaar opengesteld worden voor het publiek.