BELGA/WARNAND

Helmut Lotti openhartig: "Ik heb mijn fans niet in de steek gelaten" en "ik heb de helft van mijn geld weggegeven"

Van "ik heb de helft van mijn geld weggegeven" tot zijn niet bijster succesvolle Nederlandstalige carrière en de rode draad achter zijn drie huwelijken én drie scheidingen: Helmut Lotti was vanmorgen erg openhartig in het Radio 2-programma "De rotonde". Wij vatten het hele gesprek voor u samen in 5 thema's.

Over geld

Het gezin waarin Helmut Lotti opgroeide had het niet breed. "Ik nodigde liever geen vrienden uit bij mij thuis, ik geneerde mij daarvoor", zegt hij daarover. "We wasten ons bv. nog in de keuken. Maar er kwam elke dag deftig eten op tafel, we hadden gewoon geen geld om fancy dingen en mooie kleren te kopen. Maar ik kan niet zeggen dat ik daardoor ongelukkig ben geworden."

Dat ik 15.000 frank kreeg na mijn eerste optreden, vond ik heel erg

Maar Helmut Lotti kreeg het wel moeilijk toen hij voor het eerst een grote som geld in handen kreeg voor een optreden. "Bij mijn eerste optreden in Nederland na de soundmixshow staken ze 15.000 Belgische Frank in mijn handen. Ik vond dat heel erg, dat ik met me te amuseren en bejubeld te worden meer geld had verdiend dan mijn moeder in een hele week. Ik vond dat niet juist."

Hij vroeg dan ook aan zijn moeder wat hij met dat geld moest doen. "Zij zei dat ik er een kostuum mee moest kopen. Ik heb dat ook gedaan. Kledij is ook het enige waar ik nu nog altijd veel geld aan uitgeef, omdat een artiest er altijd goed uit moet zien. Verder geef ik ook geld uit aan meubilair, huisinrichting vind ik belangrijk."

Helft van mijn geld heb ik weggegeven

Kortom, Helmut Lotti is naar eigen zeggen nooit met geld bezig geweest. "Ik heb in mijn leven ook al meer weggegeven dan ik voor mezelf heb bewaard, ik denk dat ik de helft van mijn geld heb weggegeven. Ik ben vrijgevig, tot het gevaarlijke af. Daar heeft mijn ex Jelle mij voor mijn ondergang behoed, die heeft mijn situatie gesaneerd, het was nodig. Ik gaf mijn geld impulsief en ondoordacht aan mensen, en bijna nooit aan mezelf." Dat laatste doet hij nu ook nog niet. "Ik was deze week naar de fietswinkel gegaan voor een fietspomp. Ik zag daar een koersfiets staan met van die banden waar je ook offroad mee kon gaan. Mijn vriendin Marieke zei dat ik dat na mijn tour zeker had verdiend. Maar ik heb de fiets uiteindelijk niet gekocht, omdat ik die niet echt nodig had."

Over zijn mislukte carrièrewending

Op een bepaald moment sloeg Helmut Lotti ook een andere weg in: hij koos voor het Nederlandstalige genre. "Ik wou een plaat maken met eigen materiaal en toen zei mijn ex Jelle: zou je dat dan niet beter in het Nederlands doen, als je het zo belangrijk vindt dat mensen verstaan wat je zegt?"

Ik ben daar op een grove manier op afgerekend

Die nieuwe koers kwam er overigens omdat hij het gevoel had dat hij alleen nog als coverzanger werd gezien. "Ik wou een andere kant van mezelf laten zien, maar ik ben daar op een grove manier op afgerekend. Er werd gezegd dat ik mijn fans in de steek liet, terwijl ik dacht dat ik net iets anders aan het doen was. Ik heb mijn fans niet in de steek gelaten, zij hebben mij in de steek gelaten (lacht)."

Dat de fans hem niet gevolgd zijn, verbaasde hem wel. "Als ik die plaat nu hoor, verbaast me het niet meer, maar op het moment dat ik er zelf helemaal inzat, had ik niet door dat het zo anders was, want ik vond het best mooi."

Dat hij niet zoveel optredens had toen, frustreerde hem ook. "Je bent twee jaar met een plaat bezig en je hoopt om daarna in culturele centra op te treden en dat er daarna festivals volgen. Ik heb uiteindelijk één festival mogen openen, verder heb ik op geen enkel festival mogen staan. Ik begreep dat niet, ik had er de ideale set voor. Maar het was alsof het besmet was, niemand durfde het aan. Ik weet niet wat er daar gebeurd is." Helmut Lotti begon daarop ook te twijfelen aan zijn zangtalent.

Over zijn (mislukte) relaties

Helmut Lotti is drie keer getrouwd geweest en evenveel keer gescheiden. "Ik wilde in mijn eigen relaties te hard mijn best doen om het te laten lukken, ook als het gedoemd was om te mislukken. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat een relatie in het begin zo goed als perfect moet zijn zodanig dat er voldoende basis is om later bij te sturen, want dat moet je onvermijdelijk doen." 

Als mijn partner 10 kilo bijkomt van frieten te eten, dan heeft ze een probleem met mij

Helmut Lotti geeft ook toe dat hij perfectionistisch is, maar tegelijk noemt hij zichzelf ook tolerant. "Ik ben bv. een ijdeltuit. Ik wil er goed uitzien en ik wil ook dat mijn partner zichzelf verzorgt. Als mijn partner tien kilo bijkomt, en dat is van frieten te eten, dan heeft ze een probleem met mij. Als ze morgen tien kilo bijkomt en dat is door een schildklieraandoening, dan gaat ze geen probleem hebben met mij, dat ga ik accepteren want daar kan ze niks aan doen."

Kortom, in goede en kwade dagen, daar gelooft Helmut Lotti erg in. "Alleen moeten de kwade dagen dus wel van buitenaf komen, je moet ze niet zelf organiseren, anders doe ik niet meer mee."

Trouwen is bij mij een zakelijke én een romantisch overweging

Waarom hij telkens wil trouwen? "Als je iemand graag ziet en je bent veel onderweg, dan wil je toch dat die persoon zo goed mogelijk beschermd is als jou iets overkomt. Het is dus een zakelijke overweging, maar ook een romantische. Ik heb dat elke keer met de beste bedoeling gedaan." Maar Lotti geeft ook toe dat hij niet goed is in alleen zijn. "Ik geloof dat ik sinds mijn 16e nooit langer dan een jaar zonder relatie ben geweest. Op dit moment ben ik trouwens heel gelukkig. Misschien heb ik gewoon heel lang verkeerd gezocht."

Over kinderen

Helmut Lotti had graag drie kinderen gewild. "Maar het is helaas anders geworden." Lotti heeft nu één dochter. "Ik ben er voor haar veel te weinig geweest. Ik ben blij dat het allemaal in orde is gekomen, want tussen haar 6e en haar 12e zijn er moeilijke tijden geweest." Er was zelfs vrijwel niks van contact tussen de twee.  Verder wil Lotti er niet op ingaan, "maar het was niet zo dat we elkaar niet wilden zien".

Tussen haar 6e en haar 12e hadden we vrijwel niks van contact

Vanaf haar 12e was er plots wel weer contact. Toen zijn dochter 14 en 15 jaar was, merkte Lotti wel dat er wat woede in haar zat. "We hebben dat toen uitgeklaard, ik voel me ook niet te beroerd om te zeggen dat ik een fout heb gemaakt. Ik heb dat toen ook tegen haar gezegd. Nu hebben we een hele mooie relatie. Zij vertrouwt mij 100 procent, vertelt mij heel veel over haar eigen leven en ik probeer haar zo goed mogelijk bij te staan met vaderlijk advies. Verder mailen we ook vaak en dat zijn hele brieven."

Over zijn intelligentie

Nadat hij in de lagere school altijd primus was geweest, ging het vanaf het middelbaar bergaf voor Helmut Lotti. "Ik wou iets doen met kunst, maar volgens het PMS (nu het CLB) was ik te intelligent. Ik mocht ook niet naar het Latijn, want daar was ik te speels voor."

Helmut Lotti had daarnaast ook ADD (Aandachtstekortstoornis). "Ik heb dat redelijk serieus, wat ervoor zorgt dat als dingen mij niet interesseren, ik binnen de twee minuten in een andere wereld zit. Als de dingen mij wel interesseren, kan ik tien uur alleen maar daarmee bezig zijn op een verschrikkelijk gefocuste manier dat niemand anders mijn tempo kan volgen. Verder heeft Lotti ook een lichte vorm van ASS (autismespectrumstoornis) en een IQ van 119. "Net niet hoogbegaafd, fucking hell", lacht hij daarover. Toen zijn moeder hem inschreef voor de Soundmixshow, dan kwam dat als een geschenk uit de hemel. Helmut Lotti is dan ook gestopt met school.

"De slimste mens ter wereld" is een klucht

Aan "De slimste mens ter wereld" heeft hij wel meegedaan. "Ik heb meegedaan omdat ze mij dat gevraagd hebben, maar "De slimste mens" is een klucht he. Het is een onnozel quiz'ke, maar keiplezant. Maar omdat het net "De slimste mens ter wereld" heet, krijgt dat zo'n gewicht terwijl het alleen maar over fait divers en weetjes gaat. Als je het programma wint omdat je vijf personages uit "Thuis" kunt opsommen, dan ben je nog niet echt de slimste mens (lacht)."

Meest gelezen