Video player inladen...

Honderdduizenden Grieken betogen tegen gebruik van naam Macedonië

In de Griekse hoofdstad Athene heeft een half miljoen mensen - volgens de politie slechts 50.000 - betoogd tegen het gebruik van de naam "Macedonië" door de voormalige Joegoslavische deelrepubliek. Athene en Skopje voeren momenteel diplomatieke gesprekken om een oplossing te vinden voor hun jarenlange geschil.

In Athene waren vandaag erg veel mensen op de been om de regering duidelijk te maken dat ze niet veel toegevingen willen doen aan hun buurland Macedonië. De betoging vertrok van op het Syntagmaplein, waar het Griekse parlementsgebouw ligt.

"Macedonië is Grieks en enkel Grieks", scandeerden de demonstranten. De stad zag blauw-wit van de Griekse vlaggen en de betogers hadden met een kraan een erg grote vlag over de massa gehangen. Tot het protest was opgeroepen door nationalistische organisaties. Steun kregen de betogers van rechtse politici en een deel van de Grieks-Orthodoxe kerk.

Twee weken geleden werd al een gelijkaardige manifestatie georganiseerd in het noorden van het land in Thessaloniki, de hoofdstad van de Griekse regio Centraal-Macedonië. Volgens de organisatoren bracht die 400.000 tot 500.000 mensen op de been. De politie hield het toen op 90.000.

"Geen toegevingen aan noordelijke buurland"

Er was vandaag ook een kleinere tegenbetoging van ongeveer 700 linkse manifestanten die tot solidariteit op de Balkan opriepen, maar er waren geen incidenten.

De naamkwestie leidt al meer dan dertig jaar tot spanningen tussen Athene en Skopje. Het land Macedonië wordt -ondanks de Griekse tegenzin- door steeds meer landen onder die naam erkend. Het gaat dan om de Verenigde Staten, China, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.

De meeste andere Europese landen en internationale instellingen geven nog altijd de voorkeur aan de compromisnaam "Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië" of FYROM. Griekenland vreest dat Macedonië op termijn ook de gelijknamige noordelijke provincie zal claimen.

Macedonië maakt inderdaad veel gebruik van referenties naar het Macedonische rijk van Filippos II en Alexander de Grote uit de Oudheid, maar is nu wel bereid tot toegevingen. Skopje wil dan wel garanties voor toetreding tot de Europese Unie en de NAVO.