Video player inladen ...

JEF festival opent met Vlaamse animatiefilm “ZOOks”: dit kan u verwachten

De ambitieuze tekenfilm “ZOOks”, van broers Kristoff en Dimitri Leue, gaat vandaag feestelijk in première in hetpaleis in Antwerpen. Het is het startschot van JEF, het voormalige Jeugdfilmfestival, dat in de krokusvakantie een grote selectie films en evenementen aanbiedt aan jonge cinemafans.

Films uit alle windstreken, masterclasses, een zogenoemd medialab en hier en daar een rode loper op zijn Hollywoods: dat is JEF, het festival dat vanaf 9 februari de krokusvakantie opleukt in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk en Strombeek-Bever. Dit weekend worden de feestelijkheden al op gang getrokken met de première van “ZOOks”, een animatieproject van broers Kristoff en Dimitri Leue.

Het is een film met een ecologische missie. Het verhaal gaat over een fictief (maar verdacht Antwerps klinkend) land waar een staatsgreep gepleegd wordt door de snode broer van de koning (meteen moesten wij aan “The lion king” denken). De nieuwe heerser bant alle natuur uit het koninkrijk. Dieren en planten worden vernietigd tot er alleen nog glas en beton overblijft. Maar de eigenaars van de zoo, die nu “Horror circus” wordt genoemd, en hun avontuurlijke tienerdochter blijven geloven in een groene in plaats van grijze toekomst.

“ZOOks” werd gemaakt met de zogenoemde rotoscopie-techniek: de vertolkingen van acteurs als Warre Borgmans, Tine Reymer, Wim Helsen en Matteo Simoni werden ingescand en dan vervangen door 2D-animatie. Er is duidelijk hard aan gewerkt, sinds 2011 al, en de film zal ook verder leven in een reeks op Ketnet. Maar alle goede bedoelingen ten spijt doen zowel het productie-procedé als het scenario wat geforceerd aan. De gezwollen observaties over natuurverwoesting en politieke dictatuur zijn niet bepaald zo entertainend: te veel boodschap, te weinig fun.