Muziekleraars met tromgeroffel op straat tegen hervorming academies

Zo’n 150 leraars muziek, dans en woord hebben muzikaal betoogd in Torhout, de woonplaats van minister van onderwijs Crevits. Ze hebben grote bezwaren tegen de geplande hervorming van het deeltijds kunstonderwijs.

Vanaf september moet de hervorming ingaan, met als krachtlijnen de mogelijkheid voor academies om nieuwe richtingen aan te bieden, en voor jonge kinderen om al op zes jaar les te volgen. De leraars zijn daar helemaal voor te vinden, maar ze klagen aan dat er niet genoeg geld tegenover staat. Meer dan 5700 mensen hebben een petitie ondertekend, en op zondagmiddag was er een muzikale optocht in Torhout, de woonplaats van minister van onderwijs Crevits. 

Zegt Kristel Poupaert, docente dans aan de academie van Mechelen en voorzitter van de leraarsvereniging  LeveDKO: “Het is niet omdat er enkele cijfers zijn veranderd in het decreet dat we tevreden zijn. Dit zal in tegendeel leiden tot een verschraling van het DKO.”

Te grote klassen?

Bij de leerkrachten leeft  vooral de vrees voor te grote klasgroepen.  Persoonlijke begeleiding is uiterst belangrijk voor de leerlingen, ervaart zangleraar Lieven Termont uit Leuven.  En dat duurt zijn tijd.

Ideaal is twee leerlingen per uur, maximaal drie.

Boudewijn Cox, leraar gitaar en compositie

Ook enkele directeurs lieten zich op de betoging zien. Greet De Clerck van de academie van Turnhout: “Dit decreet is niet goed voor ons personeel - als ik begin te tellen zal ik mensen op straat moeten zetten -  noch voor onze leerlingen.”

Wat wij doen gebeurt nergens anders: wij creëren mooiere mensen.

Greet De Clerck, directeur academie Turnhout

Het nieuwe decreet, dat donderdag in de commissie onderwijs van het Vlaams Parlement werd goedgekeurd en wellicht eind februari in de voltallige vergadering, voorziet 3,7 miljoen euro extra per jaar. “Dat is niet voldoende,” zegt Boudewijn Cox, wij vragen ten minste twee miljoen meer. Eva Vermeiren, directeur van de academie van Meise, formuleert het nog scherper: “Allemaal goed en wel, die nieuwe plannen, maar we zullen al blij mogen zijn als kunnen behouden wat we nu aanbieden.” 

"Windowdressing"

Commentaar van Els Vermeyen, lerares AMV die voor haar baan vreest: “Dit decreet is als een uitstalraam, maar als er geen middelen tegenover staan, dat is het enkel windowdressing.” En, voegt Tim Ouderits, leraar slagwerk eraan toe: “Eigenlijk is dit bijna een budgetneutrale hervorming, wat betekent dat het ten koste gaat van wat er al bestaat.”

Tenminste een jaar uitstel gevraagd

Wat alle betogers vragen is uitstel. Deze hervorming doorvoeren in september van dit jaar is vragen om moeilijkheden, volgens directeur De Clerck: “Dan wordt het chaos en experimenteren.”

Minister van onderwijs Crevits herhaalde gisteren dat er van uitstel geen sprake kan zijn. “Er zijn nog aanpassingen gebeurd aan het decreet en nu is het ijzer heet, klaar om te smeden.” Er was geen ontmoeting met de betogers in haar woonplaats.