Nieuws gemist dit weekend? Zo bent u weer helemaal mee

Dit weekend weinig tijd gehad om het nieuws te volgen? Geen nood. We lijsten de belangrijkste gebeurtenissen van de voorbije twee dagen voor u op. Van de onrust bij Brussels Airlines over de betogingen in Athene tot onze twee wereldkampioenen veldrijden Sanne Cant en Wout van Aert. En volgende week wordt het zonnig, maar koud.

1. Grieken betogen tegen naam Macedonië

Vandaag zijn in de Griekse hoofdstad Athene honderdduizenden mensen op straat gekomen om te betogen tegen het gebruik van de naam "Macedonië" door hun buurland, dat ten onrechte de naam zou claimen. Athene en Skopje voeren momenteel diplomatieke gesprekken om tot een oplossing te komen voor hun jarenlange geschil. De Grieken vrezen dat hun premier te veel toegevingen zal doen aan de Macedonische onderhandelaars.

AFP or licensors

2. Grote ongerustheid bij Brussels Airlines

De vakbonden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines maken zich zorgen over de raad van bestuur die morgen plaatsvindt. De werknemers tasten in het duister over de toekomstplannen. "Het huidige model van de luchtvaartmaatschappij zou eventueel geheel of gedeeltelijk kunnen ophouden te bestaan", zegt de liberale vakbond. "Het kan make-or-break worden." Bij een negatief scenario zijn acties niet uit te sluiten.

Etienne Davignon, de voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airlines, probeert de onrust te sussen die is ontstaan bij het personeel en de vakbonden van de luchtvaartmaatschappij. "Ik heb redenen om ontevreden te zijn, maar ik ben niet ongerust", klinkt het. Intussen hebben ook 47 topmanagers in een gezamenlijke mededeling gepleit voor "een sterk en in Brussel verankerde luchtvaartmaatschappij". Ze willen zo Brussels Airlines een hart onder de riem steken.    

3. Wout van Aert en Sanne Cant winnen WK Veldrijden

Niet topfavoriet Mathieu van der Poel, maar wel titelverdediger Wout van Aert heeft het WK Veldrijden gewonnen. De beresterke Belg overvleugelde de tegenstand op het zware modderparcours in Valkenburg. Michael Vanthourenhout pakte het zilver, het brons was voor Mathieu van der Poel. Bij de vrouwen had Sanne Cant zich gisteren al een weg geknokt naar het goud in het WK Veldrijden. Ze volgt zo zichzelf op als wereldkampioene. 

4. Het gaat winteren

Volgende week wordt het zonnig, maar koud. 's Nachts gaat het overal vriezen, tot -5 graden in Vlaanderen. Sneeuw zal er alleen vallen in de Ardennen. In Vlaanderen krijgen we veel opklaringen en dagtemperaturen net boven het vriespunt. Kijk heel de week uit voor rijm- en ijsplekken en wees mild voor uw autobatterij. 

5. Proces tegen Salah Abdeslam start morgen

Morgen start in Brussel het proces tegen Salah Abdeslam en Sofien Ayari over de schietpartij in de Driesstraat in Vorst op 15 maart 2016. Vandaag was één van de overlevenden van de aanslag in de Bataclan in Parijs te gast in "De zevende dag". De Nederlander Ferry Zandvliet zal morgen zeker in de rechtbank aanwezig zijn. "Ik wil Abdeslam in de ogen kunnen kijken", vertelt hij. Als u alle feiten nog eens wil nalezen, kunt u hier terecht.

6. VS wil niet meer, maar kleinere wapens

De Verenigde Staten willen niet meer, maar wel kleinere wapens om Rusland in bedwang te houden. Volgens het Pentagon bestaat het huidige kernarsenaal uit veel te grote kernwapens die niet echt bruikbaar zijn en dus ook niet volstaan als afschrikkingsmiddel. Kleinere kernbommen zouden dat probleem kunnen oplossen. China, Rusland en Iran voelen zich geviseerd door de Amerikaanse plannen. Peking roept in een mededeling de VS op om afstand te nemen van "een Koude Oorlog-mentaliteit".

7. Gewapende man schiet op migranten in Macerata

Een 28-jarige Italiaanse man heeft vanuit een rijdende auto het vuur geopend op migranten in Macerata, een universiteitsstadje nabij de Adriatische Zee. Daarbij zijn zes Afrikaanse migranten gewond geraakt. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti heeft intussen de schietpartij veroordeeld als "een duidelijk geval van rassenhaat". "Het was een criminele daad van een individu die duidelijk vooraf was gepland."

AFP or licensors