Nog geen regeerakkoord in Duitsland, CDU/CSU en SPD blijven voort onderhandelen

In Duitsland hebben de christendemocraten van Angela Merkel en de sociaaldemocraten nog geen regeerakkoord kunnen sluiten. De partijen hadden zondagavond vooropgesteld als uiterlijke datum, maar die deadline is niet gehaald. Vandaag wordt volop voort onderhandeld, maar het ziet ernaar uit dat de partijen zeker ook morgen nog rond de tafel zullen zitten.

Zondag 4 februari, dat was de deadline die de CDU/CSU en de SPD zich hadden gesteld nadat ze twee weken geleden het fiat van het SPD-congres hadden gekregen om voort te onderhandelen. Maar van meet af aan hadden de partijen een paar "bufferdagen" gepland, zodat het ook niet zó verrassend is dat er vandaag en meer dan waarschijnlijk ook morgen nog voort wordt onderhandeld.

Zijn er intussen vorderingen geboekt? Volgens SPD-voorzitter Martin Schulz wel. In de late namiddag tweette hij dat er afspraken zijn gemaakt over maatregelen om Europa te versterken, door meer te investeren en meer middelen in te zetten om jeugdwerkloosheid in te dijken. "We hebben nu een echte kans om Europa beter te maken", klinkt het. "We moeten die kans grijpen."

Maar er liggen nog twee thema's op tafel die voor de sociaaldemocraten uiterst belangrijk zijn: het gebruik van tijdelijke arbeidscontracten beperken en de verschillen tussen de openbare en particuliere ziekteverzekeringsstelsels verkleinen.

"Ik verwacht dat we die thema's vandaag kunnen behandelen", zei Volker Bouffier van Merkels CDU vanochtend. "Ik ben niet zeker dat het zal lukken, maar ik vertrouw erop, al zou het kunnen dat we morgenvroeg nog nodig hebben."

Laatste woord

Meer dan vier maanden na de verkiezingen is er in Duitsland dus nog geen nieuwe regering en dat leidt tot onrust in de zakenwereld en bij de Europese partners.

De onderhandelingen verlopen moeizaam, omdat de SPD een zware verkiezingsnederlaag heeft geleden en eigenlijk niet opnieuw met Merkel wou regeren. De SPD wil nu aan zijn leden kunnen bewijzen dat de partij goed heeft onderhandeld.

Die 440.000 leden mogen stemmen over het regeerakkoord, als dat er eindelijk komt. Zij zullen dus het laatste woord hebben over een nieuwe "grote coalitie".

Meest gelezen