Noord-Iers parlementslid vindt wielklem maar niks en haalt betonschaar boven

Gerry Kelly, een voormalig IRA-lid en momenteel parlementslid in Noord-Ierland, heeft zich in de nesten gewerkt. Op een fimpje op Twitter is te zien hoe hij met een betonschaar een wielklem van zijn auto haalt.

Gerry Kelly is geen doetje. In de jaren 70 en 80 zat hij in de gevangenis voor zijn vermeende rol in een dubbele bomaanslag in Londen in 1973. Een persoon kwam om en er vielen 200 gewonden. Kelly was op dat moment een lid van het IRA, het Iers Republikeins Leger, dat streed voor een eengemaakt Ierland, dus inclusief Noord-Ierland.

Kelly kon op een gewelddadige manier ontsnappen uit de gevangenis. Hij vluchtte naar Nederland, maar drie jaar later werd hij daar opnieuw gearresteerd. In 1986 kwam hij uiteindelijk vrij en werd hij politiek actief. Zo speelde hij een belangrijke rol in de onderhandelingen van het vredesakkoord in Noord-Ierland.

Betrapt

Ondertussen zit Kelly in het Noord-Ierse parlement. Twee dagen geleden werd hij op heterdaad betrapt toen hij een wielklem van zijn auto verwijderde met een betonschaar. Kelly had 's morgens verkeerd geparkeerd aan  de fitnesszaal en hij had kennelijk geen zin om op de politie te wachten.

Een opmerkzame burger filmde het incident:

Sinn Fein, de partij waar Kelly lid van is, heeft de feiten bevestigd. "Hij verwijderde de wielklem van zijn voorwiel, hij liet de klem achter en reed weg naar een aantal geplande vergaderingen. Zijn advocaat is bezig met de zaak. Hij zal voorlopig geen commentaar geven", klinkt het.

De feiten zijn extra pijnlijk, want Kelly is niet alleen partijwoordvoerder van Sinn Fein voor de thema's politie en justitie, hij zit ook in de politieraad.