Noord-Korea stuurt "staatshoofd" Kim Yong-nam op bezoek naar Zuid-Korea

Volgende week komt de Noord-Koreaanse parlements­voorzitter Kim Yong-nam naar Zuid-Korea. Dat bezoek valt samen met de Olympische Winterspelen die dan in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang van start gaan.

Het is een erg hoge delegatie die Zuid-Korea zal bezoeken. Noord-Korea heeft eigenlijk geen president en de voorzitter van het parlement vervult min of meer die taak. Nu is Kim Yong-nam (zittend boven) misschien niet de meest invloedrijke persoon in het Noord-Koreaanse regime, symbolisch kan het bezoek wel tellen.

Noord- en Zuid-Korea kennen plots meer toenadering sinds een verzoenende nieuwjaarstoespraak van de noordelijke leider Kim Jong-un begin januari. Het regime in Noord-Korea wil niet aan de zijlijn staan als in Zuid-Korea de Olympische Winterspelen worden gehouden. Die beginnen op 9 februari.

In totaal zullen nu 22 Noord-Koreaanse atleten deelnemen aan die spelen. Op die manier hoopt Noord-Korea dat niet alle aandacht tijdens het evenement naar het zuiden zal gaan. Omgekeerd hoopt het zuiden om provocaties vanuit het noorden tijdens de zo belangrijke spelen te vermijden.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Enkel praten met Korea's of ook met de VS?

Het bezoek van parlementsvoorzitter Kim is een van de hoogste die een Noord-Koreaans politicus ooit heeft gebracht aan Zuid-Korea. In 2014 bracht toenmalig nummer-2 van het communistische regime in Pyongyang, Hwang Pyong-so, wel een bezoek aan Zuid-Korea toen daar de Aziatische Spelen werden gehouden.

Sommige media in Korea speculeren nu dat Kim mogelijk in het zuiden ook met Amerikanen zou praten. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zal een belangrijke delegatie naar Pyeongchang leiden. Gezien de scheldpartijen over en weer tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en VS-president Donald Trump, lijkt dat echter weinig waarschijnlijk.

Overigens is het niet zeker dat de "dooi" tussen de twee Korea's blijft duren. In het verleden waren die telkens van korte duur. Zowel Seoel als Pyongyang hebben er nu belang bij om de spanningen te verminderen, maar in Zuid-Korea bestaat groot wantrouwen. Veel mensen denken dat het noorden een wig wil drijven tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Veel zal duidelijk worden na de Winterspelen en de Paralympische Winterspelen in maart. Dan zullen er opnieuw gezamenlijke militaire oefeningen komen tussen Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen en meestal reageert het noorden dan erg boos.