Recordaantal illegale criminelen teruggestuurd: "Zo maken we het land effectief een stuk veiliger"

Vorig jaar werden 1.622 criminele illegalen teruggestuurd naar hun thuisland. Dat laat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weten. Volgens Francken gaat het om een recordcijfer.

Het cijfer ging gevoelig omhoog in 2015, toen 1.437 criminele illegalen werden vanuit de gevangenis teruggestuurd. In 2016 ging het om 1.595 personen en vorig jaar dus om 1.622. "Sinds het begin van de legislatuur zetten we hier echt op in", aldus staatssecretaris Francken. "Vroeger waren dat er 300 tot 600 per jaar. Sinds deze legislatuur is dat een stuk boven de 1.000."

De landen van herkomst zijn vooral Marokko, Roemenië, Bulgarije en Albanië. "In de groep criminele illegalen zien we veel recidive. Als we ze terugsturen, kunnen ze geen nieuwe feiten plegen. Zo maken we het land ook effectief een stuk veiliger. De betrokken personen krijgen bovendien een inreisverbod, ze kunnen niet zomaar weer binnenkomen", zegt Francken.

De staatssecretaris roemt de samenwerking met minister van Justitie Koen Geens en zijn diensten (CD&V). "Met hen hebben we een veel betere werking uitgebouwd waarmee we heel kort op de bal kunnen spelen. In de praktijk resultaat in goeie cijfers. Dat is ook een goeie zaak voor de overbevolking van de Belgische gevangenissen."

Het aantal gedetineerden met een geldige verblijfstitel dat wordt overgebracht naar hun land van herkomst ligt daarentegen een stuk lager. Dat kan immers enkel als er een veroordeling is uitgesproken en als er geen beroepsprocedure loopt. Bovendien moet het land van herkomst voor elk afzonderlijk geval akkoord gaan met de overdracht van de gedetineerde en de straf. In 2016 ging het om 47 personen.