Sotsji 2014: samen op het toilet, een wolf in het hotel en erotiek op de rodelbaan

Vanaf vrijdag kunt u weer op het puntje van uw stoel gaan zitten om te genieten van de sportieve prestaties tijdens de Olympische Winterspelen, die dan van start gaan. Dit keer ontvangt de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang de topatleten, die opnieuw hun grenzen op sportief vlak proberen te verleggen. Niet alleen deze prestaties blijven bij zo’n groots evenement in het collectieve geheugen zitten, ook opvallende gebeurtenissen errond halen vaak de wereldpers, vooral dankzij sociale media. Ook 4 jaar geleden was dat zo, toen de Winterspelen in Sotsji, Rusland, plaatsvonden. Daarom deze korte opfrissing.

Koor charmeert met eigen versie van "Get lucky"

De superlatieven konden niet op, toen het "Koor van het Rode Leger" de Spelen opende met een verbluffende versie van de wereldhit "Get lucky" van Daft Punkt, voor de gelegenheid bijgestaan door Pharrell Williams. "De Spelen zijn nog niet eens begonnen, toch hebben ze in Sotsji al een hoogtepunt beleefd", concludeerde Yahoo Music. Ook het aanwezige publiek in het stadion kon nauwelijks weerstaan aan het enthousiasme van het wereldvermaarde zangkoor.

U kunt het opmerkelijk optreden hier nogmaals bekijken.

De wolf in het hotel

Wellicht omdat er al uitgebreid bericht was over de gebreken aan de sport- en hotelinfrastructuur pikten de media snel een filmpje op van de Amerikaanse rodelaarster Kate Hansen, die een wolf in het hotel waar ze verbleef had zien slenteren. Maar het was "fake news", toen de Amerikaanse komiek Jimmy Kimmel achter het idee bleek te zitten. "Dit brengt de geloofwaardigheid van nieuwszenders in het gedrang", foeterde universiteitsdocent Bill Wheaty. Kimmel beloofde het nooit meer te doen, maar toen was het filmpje al meer dan 5,5 miljoen keer bekeken.

Amerikaanse atleet adopteert 2 zwerfhonden

Een van de opvallendste problemen waarmee Sotsji bleek te kampen te hebben, was dat van de zwerfhonden. Zilveren medaillewinnaar Gus Kenworthy kon de verwaarlozing niet aanzien en besliste om 5 van de verwaarloosde dieren naar de VS over te brengen. Van die 5 adopteerde hij er zelf 2.  "Een van de redenen om ze naar hier te brengen, was om ze de juiste verzorging te kunnen geven", aldus Kenworthy die alvast de problematiek van zwerfhonden in Rusland onder de wereldwijde aandacht bracht.

Erotiek op de rodelbaan

Rusland ligt al lange tijd onder vuur voor de houding die het land aanneemt ten opzichte van homo’s. Dit mega-evenement was dus de ideale gelegenheid om de discriminatie van de LGBT-bevolking aan te kaarten. Het Canadese "Institute of Diversity and Inclusion" probeerde dat alvast op een eerder ludieke manier: 2 rodelaars starten hun wedstrijd, zich sensueel tegen elkaar vleiend op de muziek van "Don’t you want me" van Human League. Met als conclusie: "De Spelen zijn altijd al een beetje gay geweest. Laten we ervoor vechten dat dat zo blijft."

Toiletten zijn er om gedeeld te worden

Ook al werden er vraagtekens gezet bij een aantal foto’s van opmerkelijke toiletten in het olympische dorp, toch vonden ze gretig hun weg op sociale media. Vooral het samen, naast elkaar de grote boodschap moeten doen werkte bij velen danig op de lachspieren. "Toch heerlijk dat je elkaars hand kan vastnemen als je op het toilet zit. Dat is ook een manier om vrienden te maken", grapte sportwebsite Deadspin.