Spaanse inlichtingendiensten ontcijferen 500 jaar oud geheimschrift van koning Ferdinand II van Aragón

De Spaanse inlichtingendiensten zijn erin geslaagd om een 500 jaar oud geheimschrift te ontcijferen. Het gaat om de correspondentie tussen Ferdinand II van Aragón en de Spaanse generaal Gonzalo Fernández de Córdoba.

De correspondenten waren niet van de minsten. Ferdinand II van Aragón was de eerste koning van wat later het moderne Spanje werd. Hij financierde ook de eerste reis van Christoffel Columbus (foto) en legde zo de weg open naar de ontdekking en kolonisatie van Amerika.

Zijn "pennenvriend" Gonzalo Fernández de Córdoba was ook geen sukkelaar. Hij was een topgeneraal in het Spaanse leger en schopte het onder meer tot onderkoning van Napels. De Córdoba wordt ook beschouwd als de uitvinder van de loopgraven.

Wat stond erin?

De brieven die koning Ferdinand en generaal De Córdoba naar elkaar schreven waren opgemaakt in een complex geheimschrift. Eeuwenlang beten historici er hun tanden op stuk. Het bestond uit een combinatie van letters, cijfers, afbeeldingen en figuren. Tot overmaat van ramp waren er geen spaties.

Nu is de Spaanse inlichtingendienst erin geslaagd om in 6 maanden tijd 4 brieven te ontcijferen. De brieven gingen logischerwijs over veldslagen en de te volgen strategieën. De koning tikte de generaal ook op de vingers, omdat De Córdoba (foto) diplomatieke stappen had ondernomen, zonder de koning daarvan op de hoogte te brengen.  

Italiaanse oorlog

De brieven werden heen en weer gestuurd tussen Spanje en Italië. Koning Ferdinand had zijn topgeneraal naar Italië gestuurd om de Tweede Italiaanse Oorlog te beslechten. Inzet: de controle over de Middellandse Zee.

De strijd ging tussen het Frankrijk van Lodewijk XII en het Spanje van koning Ferdinand. De strijd duurde van 1499 tot 1504. In 1504 werden bij verdrag nieuwe grenzen getrokken. Napels ging naar Spanje, Lombardije werd Frans gebied.

Dankzij de succesvolle militaire campagne - ongetwijfeld geholpen door het complexe geheimschrift - werd De Córdoba onderkoning in Napels. Een paar jaar later moest hij terug naar Spanje. Hij stierf in 1515 in Córdoba. Koning Ferdinand (foto) stierf een jaar later.