Video player inladen ...

Vandalen krijgen bus De Lijn aan de praat en botsen ermee op drie andere bussen

Aan een stelplaats van De Lijn in het Antwerpse Rumst zijn onbekenden er in de nacht van zaterdag op zondag in geslaagd een bus te openen en ermee weg te rijden. Dat zegt VTM Nieuws en De Lijn bevestigt de feiten. De joyriders reden met het voertuig tegen drie andere geparkeerde bussen en kwamen even buiten de stelplaats tot stilstand, waarop ze de zwaar beschadigde bus achterlieten.

Hoe de vandalen op de stelplaats en vooral in de bus raakten, is nog niet bekend. "Je hebt geen sleutel nodig om een bus te openen, maar wel een combinatie van toetsen", zegt Astrid Hulhoven van De Lijn. "Dat betekent dat de daders die combinatie kenden of erg veel geluk hebben gehad."

De Lijn heeft camerabeelden aan de politie overgemaakt om de daders te kunnen identificeren en er zouden ook getuigen van het incident zijn.
De vier beschadigde bussen waren zondag niet meer rijvaardig. De Lijn liet vervangbussen overbrengen van een andere stelplaats. "De reiziger heeft er niets van gemerkt", stelt Hulhoven.

Hulhoven laat ten slotte nog weten dat De Lijn op dit ogenblik bezig is met een grote risico-analyse van alle 70 stelplaatsen die De Lijn in Vlaanderen heeft. Een betere beveiliging van de stelplaatsen kan ook helpen om feiten van vandalisme als deze in de toekomst te voorkomen, klinkt het.