AP2011

"Congo vraagt sluiting Belgisch consulaat-generaal in Lubumbashi"

Congo wil dat België zijn consultaat-generaal in Lubumbashi, de hoofdstad van de provincie Haut-Katanga, sluit. Dat heeft een diplomatieke bron bevestigd aan persagentschap Belga. De relaties tussen de Belgische regering en het Congolese regime zijn de laatste tijd niet opperbest. 

Naast de beslissing over het consultaat-generaal in Lubumbashi zouden de Congolese autoriteiten ook beslist hebben om hun consultaat in Antwerpen te sluiten, zo bevestigt dezelfde bron. Verwacht wordt dat de nota over de dubbele beslissing vanavond of morgen bij de Belgische ambassade in Kinshasa zal arriveren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel kon voorlopig "niets confirmeren", ook al werd er wel wat verwacht.

Ontwikkelingssamenwerking

Eerder op de dag hadden de Congolese autoriteiten immers het aantal wekelijkse vluchten van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines tussen Brussel en Kinshasa van zeven naar vier gereduceerd.

Alles heeft wellicht te maken met de beslissing van ons land om de ontwikkelingssamenwerking met Congo te herzien en niet meer met de Congolese regering samen te werken, maar wel rechtstreeks met niet-gouvernementele organisaties. Brussel wil Kinshasa zo onder druk zetten om eindelijk werk te maken van democratische verkiezingen.

Lubumbashi

Het consuaat-generaal van Lubumbashi is samen met de ambassade in Kinshasa de enige consulaire instelling waarover België nog beschikt in de Democratische Republiek Congo na de sluiting van het consulaat-generaal in Bukavu, de hoofdstad van de provincie Zuid-Kivu, in juni 2008 tijdens een andere diplomatieke crisis tussen Brussel en Kinshasa.

Meest gelezen