"Kingdom come: deliverance" wekt de middeleeuwen weer tot leven

In Tsjechië heeft Warhorse Studios een nieuwe game gemaakt die de middeleeuwen in ongezien detail tot leven wekt. Het spel heet “Kingdom come: deliverance” en speelt zich af in Bohemen in 1403. Het is uitzonderlijk dat een game zo door de werkelijkheid geobsedeerd is. 

Historisch hypercorrect

Met "Kingdom come: deliverance" wil gamebedrijf Warhorse Studio een realistische weergave van het verleden bieden. Ondanks de populariteit van geschiedenis in games is deze toch een buitenbeentje. In games is het niet ongebruikelijk dat je personage bovenmenselijke moed en kracht heeft, maar dat moet je in "Kingdom come" niet verwachten. De game wil je de middeleeuwen zo authentiek mogelijk laten ervaren.

Dit uit zich ten eerste in de omgeving. De game speelt zich af in het middeleeuwse koninkrijk Bohemen in het jaar 1403. De ontwikkelaars bestudeerden oude kaarten  van de regio (zo'n 16 vierkante kilometer), en verrichtten onderzoek naar de verschillende dorpen, boerderijen en kastelen in het koninkrijk. Elk gebouw dat je in de game kan bezoeken, heeft dan ook daadwerkelijk bestaan.

Zo kan je in de game bijvoorbeeld op bezoek gaan bij het klooster van Sazava. Het complex heeft doorheen de eeuwen natuurlijk wel wat verbouwingen ondergaan, maar in onderstaande afbeeldingen is de gelijkenis meer dan treffend. (Ook de afbeelding bovenaan dit artikel geeft ons een blik op het klooster.)

Virtuele kater

De hang naar realisme toont zich niet alleen in de setting van het spel, maar ook in de gameplay zelf. Je speelbaar personage, Henry, zal tijdig moeten eten, drinken en slapen, voor hij omkomt van honger, dorst of oververmoeidheid. Zelfs alcohol speelt een belangrijke rol in het spel. Het is een veilig alternatief voor onbetrouwbaar water en het geeft je ook meer moed en kracht. Te veel alcohol zal uiteraard, net als in het echte leven, leiden tot negatieve gevolgen. Ook in een virtuele wereld kan het onnodig pijnlijk zijn om een kater uit te zweten.

De koning is dood, leve de koning

De game is uiteraard volledig gebaseerd op waargebeurde feiten en vertelt het verhaal van de Boheemse burgeroorlog uit het jaar 1403. De Boheemse vorst, Karel IV, sterft en zijn zoon Wenceslas erft het koninkrijk. Wenceslas blijkt niet in de wieg gelegd voor het vorstendom en zijn halfbroer Sigismund, de koning van Hongarije, bespeurt een kans om zijn eigen rijk te vergroten. Sigismund ontvoert zijn halfbroer en bestijgt de troon van zijn nieuwverworven rijk. Deze actie ontketent een burgeroorlog en het eens zo welvarende Bohemen verzandt in chaos. 

De game komt uit op dinsdag 13 februari. Het is dus nog precies een week wachten voor een eerste uitstapje naar het 15e-eeuwse Bohemen.

Meest gelezen