Videospeler inladen...

"Slip sliding away": Paul Simon stopt (bijna) met optreden

De Amerikaanse singer-songwriter Paul Simon kondigt aan dat hij stopt met optreden. “Een natuurlijk einde van mijn loopbaan” noemt hij het op zijn Facebookpagina. In ons land is hij nog één keer te zien, op 5 juli in het Sportpaleis in Antwerpen.

“Dit voelt onwennig, maar ook spannend”, schrijft Paul Simon in een boodschap op zijn Facebookpagina. “En het is ook een soort opluchting.” Paul Simon, 76 intussen, gaat nog een keer op toernee en zal daarna nog heel af en toe optreden, “liefst in akoestisch perfecte zalen”, voor concerten waarvan hij de opbrengst aan ecologische doelen wil schenken. Maar de “performing career” is wel voorbij, schrijft Paul Simon.

“Mijn stem houdt stand en mijn band is een hechte groep,” schrijft Simon, “maar in december verloren we onze leadgitarist Vincent N’guini, al dertig jaar mijn vriend.” Daarnaast valt het weg zijn van huis en gezin de zanger zwaar. Hij bedankt zijn fans en alle mensen die hem de afgelopen 50 jaar zijn komen beluisteren.

Op 5 juli treedt Paul Simon voor de laatste keer op in ons land, in het Sportpaleis in Antwerpen. De voorverkoop start nu donderdag 8 februari om 10 uur. De "Farewell: Homeward Bound Tour" brengt hem ook naar Stockholm, Oslo, Kopenhagen, Amsterdam, Manchester, Glasgow, Dublin en Londen. De laatste keer dan Simon in ons land optrad, was eind 2016 in Vorst Nationaal.

Paul Simon werd geboren in 1941, als zoon van Hongaarse immigranten. In de jaren zestig vormde hij een inspirerend duo met Art Garfunkel. Ze schreven klassiekers als “The Sound of Silence” en “Bridge Over Troubled  Water”. In 1970 scheidden hun wegen en begon Paul Simon aan een succesvolle solocarrière, waarin hij samenwerkte met muzikanten van over de hele wereld. Hoogtepunt was het album “Graceland” uit 1986, het resultaat van een verblijf in Zuid-Afrika. 

Paul Simon verkocht 50 miljoen platen en verzamelde 16 Grammy Awards in zijn lange loopbaan.

Vorige week kondigde ook Elton John (70) aan dat hij ophoudt met optreden, zij het na nog een lange wereldtoernee van drie jaar. Neil Diamond, net als Paul Simon 76, stopt ook, en wel meteen, als gevolg van de ziekte van Parkinson waar hij aan lijdt.

Meest gelezen