Videospeler inladen...

Grootste verlies voor Dow Jones in meer dan 6 jaar, ook Aziatische beurzen diep in het rood

De Amerikaanse en Aziatische beurzen zijn de afgelopen uren flink onderuit gegaan.  Op Wall Street verloor de Dow Jones op een bepaald moment ruim 6 procent en eindigde met een verlies van 4,6 procent. Daarmee was gisteren de slechtste dag op de beurs in meer dan 6 jaar tijd. De Aziatische beurzen zijn intussen ook fors gezakt. Het is nu afwachten wat de Europese beurzen vanochtend zullen doen.

Er lijkt een einde te komen aan een lange periode van stijgende koersen op de beurzen. Na veertien maanden van steeds betere cijfers, gaat het nu al enkele dagen bergaf. Oorzaak is de langetermijnrente die vorige week fors gestegen is in Europa en Amerika. Daardoor wordt alles wat rentedragend is - zoals obligaties - interessanter om in te beleggen. Tegelijk worden aandelen minder interessant.

Verkoopgolf

Al enkele dagen is er dus een verkoopgolf aan de gang op de Amerikaanse en Europese beurzen, maar maandagavond zakte de Dow Jones, de belangrijkste beursindex op Wall Street, wel erg diep weg. Op een bepaald moment werden er verliezen tot meer dan 6 procent genoteerd. Uiteindelijk eindigde de aandelenindex op 24.345,75 punten, oftewel een verlies van 4,6 procent.

Maar niet enkel de Dow Jones had het moeilijk. Zo leverde de brede S&P-500 beursindex 4,1 procent in tot 2648,94 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq speelde 3,8 procent kwijt tot 6967,53 punten. 

Je ziet duidelijk paniek op de Amerikaanse beurzen.

"Je ziet duidelijk paniek op de Amerikaanse beurzen", zegt VRT NWS-economiejournalist Michaël Van Droogenbroeck. "Dit is de slechtste beursgang in meer dan zes jaar tijd. Er is dus zeker sprake van een kentering. Maar de vraag is of het nu verder naar beneden zal gaan of dat het hier stabiliseert, want de beurzen blijven wel fundamenteel hoog."

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

En elders?

De Aziatische beurzen zijn de Amerikaanse beurzen gevolgd. De Japanse hoofdindex Nikkei in Tokio kelderde eerst met 7 procent - het grootste puntenverlies sinds november 1990 - om daarna iets te herstellen tot -4,7 procent.

Ook de andere Aziatische beurzen kleuren dieprood. In Hongkong tekende de Hang Seng-index een tussentijds verlies op van 4,1 procent. De beurs in het Chinese Shanghai leverde 2,4 procent in. De Kospi in het Zuid-Koreaanse Seoul verloor 1,4 procent.

De All Ordinaries in het Australische Sydney sloot 3,2 procent lager na het besluit van de Australische centrale bank om de rente onveranderd te laten op 1,5 procent. 

Alle sectoren stonden in de min. De grootste verliezen werden geleden onder de financiële bedrijven. Ook de makers van elektronische componenten gingen in de uitverkoop.

Het is nu afwachten hoe de Europese beurzen vanochtend zullen reageren als ze om 9 uur open gaan. Maar de verliezen op de Amerikaanse en Aziatische beurzen voorspellen weinig goeds.

Meest gelezen