Videospeler inladen...

Advocaat: "Abdeslam was zeer passief. Dat is zijn goed recht, maar jammer voor slachtoffers die antwoorden willen"

Heel wat slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek volgen het proces tegen Salah Abdeslam en Sofien Ayari op de voet. En dat terwijl zij eigenlijk geen rol spelen in het proces dat vandaag gestart is. De twee terroristen staan namelijk terecht voor de schietpartij in Vorst en dus (nog) niet voor de aanslag zelf. "Maar de slachtoffers willen antwoorden."

Het was erg druk vandaag in het Justitiepaleis in Brussel. Honderden journalisten, slachtoffers en advocaten kwamen er samen om de eerste dag van het proces tegen Salah Abdeslam en Sofien Ayari te volgen. Zij staan er terecht voor de schietpartij in Vorst in op 15 maart 2016 waarbij verschillende agenten gewond raakten.

Het proces gaat dus niet over de aanslag in Zaventem en Brussel. En toch volgen heel wat slachtoffers de zaak met argusogen. "De schietpartij vond een week voor de aanslag plaats. Er is dus een link", zegt advocaat Anthony Mallego, die enkele slachtoffers verdedigt, in "Terzake". "De slachtoffers willen vooral antwoorden. Ze willen weten wat er is gebeurd, waarom het is gebeurd en waarom het daar is gebeurd."

De schietpartij vond een week voor de aanslag plaats. Er is dus een link.

"Veel wijzer zijn we alleszins niet geworden", zegt Mallego. "Abdeslam was zeer passief en wilde niet meewerken. Dat is zijn recht, maar het is wel jammer voor de slachtoffers die op deze manier geen antwoord krijgen."

Door aanwezig te zijn, hoopt de advocaat ook informatie te krijgen die niet in het dossier rond de aanslagen is opgenomen. Wanneer het proces rond de aanslagen er effectief komt, is nog niet duidelijk. "Maar het kan dat we daar toch nog ruime tijd op moeten wachten."

Meest gelezen