Videospeler inladen...

Berlijnse Muur vandaag even lang weg als hij er gestaan heeft: 10.316 dagen

Het is vandaag precies 10.316 dagen geleden dat de Berlijnse Muur is gevallen. 10.316, dat is precies het aantal dagen dat de Muur Oost- en West-Berlijn in tweeën heeft verdeeld, tussen 1961 en 1989. Duitse media hebben deze dag “Zirkeltag” gedoopt.

10.316 dagen geleden, op 9 november 1989, verkeerde Berlijn in een feeststemming. Na 28 jaar, 2 maanden en 27 dagen viel de Berlijnse muur. De Muur werd in de nacht van 12 op 13 augustus 1961 opgetrokken om Berlijn in tweeën te verdelen en een einde te maken aan de leegloop van het oostelijke deel van de Duitse hoofdstad. 

Na de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn onder de winnaars van de oorlog verdeeld in vier bezettingszones: de Sovjet-Unie kreeg het oostelijke deel van Berlijn terwijl de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk elk een stadsdeel in het westen kregen.

Omdat op den duur zoveel mensen uit het communistische oosten vluchten naar het westen van de stad, beslisten de communisten om een hoge betonnen muur op te trekken, dwars door de stad. 

De val

28 jaar lang zouden de Ossies, zoals Oost-Duitsers werden genoemd, gevangen zitten achter de hoge muur… tot op 9 november 1989 live op tv, maar tussen neus en lippen werd aangekondigd dat de grenzen per direct open zouden gaan.

Daarop renden tienduizenden Oost-Berlijners de straat op, naar de Muur waar ze werden tegengehouden door DDR-grenswachten die nog niet op de hoogte waren. Uiteindelijk werd om 23.30 uur de eerste grenspost geopend waardoor duizenden Oost-Berlijners naar West-Berlijn konden gaan. Na 10.316 dagen gescheiden leven, begon 10.316 dagen geleden een nieuw tijdperk, van een herenigd Duitsland en de verdere val van het IJzeren Gordijn tussen het Oostblok en West-Europa. 

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Zirkeltag

De Berlijnse media hebben vandaag "Zirkeltag" gedoopt. "Zirkel" is Duits voor passer. Als je de val van de Muur met je passer als middelpunt neemt, dan is 10.316 dagen de straal van de historische cirkel van de Muur.

Berlijnse media besteden vandaag extra aandacht aan de val van de Muur op hun krantenpagina's en in hun radio- en tv-uitzendingen.  Ook online wordt er natuurlijk aandacht aan Zirkeltag besteed. Zo heeft de Berliner Morgenpost een mooi overzicht van voor- en na-foto's, waarop te zien is hoe Berlijn eruitzag toen de Muur er stond en hoe dezelfde plaatsen in de stad er nu uitzien.

Meest gelezen