Brussels Airlines mag maar vier keer per week naar Kinshasa vliegen

Congo beperkt het aantal vluchten van Brussels Airlines tussen Brussel en Kinshasa tot vier per week. De directeur van de Congolese luchtvaartautoriteiten heeft daarover en brief gestuurd aan de vertegenwoordiger van Brussels Airlines in Congo. De Belgische luchtvaartmaatschappij vliegt tot nu toe dagelijks van en naar de Congolese hoofdstad.

Volgens Jean Tshiumba Mpunga, de directeur van het Congolese luchtvaartbestuur, gaat het om een maatregel om "de wederzijdsheid in het luchtverkeer tussen België en Congo" te herstellen.

Een woordvoerder van het Congolese ministerie van Buitelandse Zaken zegt aan radiozender Top Congo FM dat de handelsrelaties met België in evenwicht moeten worden gebracht en dat zowel een Belgische als een Congolese luchtvaartmaatschappij elk vier ker per week tussen Brussel en Kinshasa moeten kunnen vliegen. Momenteel is er echter geen enkele Congolese maatschappij die naar Europa vliegt.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een vergeldingsmaatregel tegenover België nadat de regering-Michel vorige maand had beslist om de Belgische ontwikkelingssamenwerking met Congo te herzien en niet meer met de Congolese regering samen te werken, maar wel rechtstreeks met niet-gouvernementele organisaties. Brussel wil Kinshasa zo onder druk zetten om eindelijk werk te maken van democratische verkiezingen.

Nog steeds zeven keer

Hoe dan ook kan Brussels Airlines voorlopig nog steeds zeven keer per week vliegen naar Kinshasa, zo zegt de maatschappij zelf. Brussels Airlines werkte een nieuw vluchtprogramma uit, dat ter goedkeuring is voorgelegd aan de Congolese autoriteit. Zolang dat niet is goedgekeurd, mag er nog altijd dagelijks gevlogen worden, zo zegt de woordvoerster. Het is niet duidelijk wanneer de autoriteit een beslissing zal nemen.

Vorige maand raakte al bekend dat Kinshasa het Belgische agentschap voor ontwikkelingssamenwerking in Congo wilde sluiten. Daarnaast wil Congo ook het Schenghen-huis in Kinshasa dicht. Dat is een samenwerkingsverband van alle landen van de Schengenzone en de enige plaats waar voor die landen een visum aangevraagd kan worden in Congo.

Meest gelezen