Videospeler inladen...

Lufthansa zet management Brussels Airlines op straat

CEO Bernard Gustin en financieel directeur Jan De Raeymaeker moeten opstappen bij Brussels Airlines. Dat heeft de Duitse moedermaatschappij Lufthansa beslist, zo verneemt VRT NWS. Gustin wordt op 1 april opgevolgd door Christina Förster, de huidige commercieel directeur.

Het was al een tijdje duidelijk dat vandaag een belangrijke dag zou worden voor Brussels Airlines. Reden? Een raad van bestuur van de SN Airholding, de holding boven Brussels Airlines, vanmiddag in de Duitse stad Frankfurt. Dat daar het ontslag van CEO Bernard Gustin en zijn financieel directeur Jan De Raeymaeker op tafel zou komen, leek zeker. 

Lufthansa - sinds eind 2016 eigenaar van Brussels Airlines - zou namelijk al een tijdje ontevreden zijn over het huidige bestuur van Brussels Airlines omdat ze naar eigen zeggen niet dezelfde visie delen. Lufthansa wil de maatschappij graag volledig integreren in zijn dochterbedrijf, de lagekostenmaatschappij Eurowings. Iets wat Gustin niet zag zitten. 

Opvallend: Gustin mocht vandaag zijn visie niet meer gaan verdedigen op de raad van bestuur. En wat verwacht werd, is ook uitgekomen. De topman moet opstappen en zal vanaf 1 april worden opgevolgd door Christina Förster, de huidige commercieel directeur van de maatschappij én absolute vertrouwelinge van Carsten Spohr, de topman van Lufthansa. Daarnaast moet ook financieel directeur Jan De Raeymaeker weg. Door wie hij zal worden opgevolgd, is nog onduidelijk.

"Geschoffeerd"

De vakbonden werden in de late namiddag op de hoogte gebracht van de beslissing tijdens een bijzondere ondernemingsraad. De nieuwe topvrouw was daarbij niet aanwezig en daar voelen de vakbonden zich naar eigen zeggen geschoffeerd door. De bonden beraden zich daarna over acties. 

Woensdagochtend hebben de vakbonden een ontmoeting met de CEO van Eurowings. Mogelijk komt er dan meer duidelijkheid over de toekomst van Brussels Airlines binnen Lufthansa. Maar volgens alle partijen zou Brussels Airlines wel een Belgische luchtvaartmaatschappij blijven die "zal blijven groeien". Maar wat dat concreet betekent, is voorlopig nog niet duidelijk. 

(Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

Wie is Christina Förster, de nieuwe topvrouw bij Brussels Airlines?

Christina Förster startte haar carrière niet in de luchtvaart, maar begon in 1999 als consultant te werken bij de Boston Consulting Group. 

Drie jaar later maakte ze de overstap naar de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, waar ze verschillende functies vervulde. Ze was onder meer verantwoordelijk voor de strategische ontwikkeling van de groepsvloot en het wereldwijde netwerk van Lufthansa Passenger Airlines.

In oktober 2016 kwam Förster naar Brussel, waar ze Lars Redeligx opvolgde als commercieel directeur van Brussels Airlines. Ze staat bekend als de absolute vertrouwelinge van Carsten Spohr, de topman van moederbedrijf Lufthansa. Qua visie zou ze ook meer op de lijn van Lufthansa zitten - die Brussels Airlines het liefst van al ziet opgaan in de lagekostenmaatschappij Eurowings - dan op de lijn van Gustin.

Meest gelezen