Archiefbeeld.

Economische inspectie onderzoekt: rekent Tomorrowland verboden extra kosten aan bij tickets?

De economische inspectie onderzoekt of het dancefestival Tomorrowland nog verboden extra kosten aanrekent bovenop de ticketprijs. Dat bevestigt minister van Economie Kris Peeters (CD&V) in De inspecteur op Radio 2. Over die bijkomende kosten zijn klachten binnengelopen.

Een dagpas voor 1 persoon voor Tomorrowland kost 101 euro, zo vertelt luisteraar Evi in De inspecteur. Zij bestelde voor 4 mensen tickets en betaalde liefst 470,41 euro. Bij de prijs voor het ticket werd nog een servicekost van 19 euro aangerekend, 9,41 euro voor een onlinebetaling en 38 euro voor de verpakking van de tickets in een zogenaamde 'treasure case'. 

Tomorrowlandwoordvoerster Debby Wilsem zegt dat het net de bedoeling is om de kosten zo transparanter te houden. "Onze ticketprijs is de prijs voor alles wat het festival te bieden heeft. De 'service fee' is een administratieve kost, dat is niet echt een kost voor het festival." 

Nochtans vallen online bestelde tickets in ons land onder de e-commercewetgeving. En die stelt duidelijk dat in de aangeduide prijs alle verplichte bij te betalen taksen en kosten inbegrepen moeten zijn. Op termijn moeten ook de extra kosten voor de betaling daaronder vallen. Enkel de verzendingskosten zullen nog mogen worden aangerekend.

Zware boetes

Bij de FOD Economie zijn er intussen klachten binnengekomen over Tomorrowland, zo bevestigt minister van Economie Kris Peeters. "Wij hebben informatie dat er servicekosten worden aangerekend en ook kosten voor de verpakking. Die zijn onlosmakelijk verbonden aan de aankoop van het ticket. De economische inspectie onderzoekt de zaak."

Op een inbreuk staan stevige boetes tot 80.000 euro. "Als aangetoond is dat dat ter kwader trouw is gebeurd, kunnen de boetes zelfs oplopen tot 200.000 euro", zo laat Peeters nog weten.

Als aangetoond is dat dat ter kwader trouw is gebeurd, kunnen de boetes zelfs oplopen tot 200.000 euro

Minister van Economie Kris Peeters

Geld terug?

Een eventuele boete - die de economische inspectie beschouwt als 'minnelijke schikking' - betekent niet per se dat festivalgangers ook worden terugbetaald. Wie zijn geld terug wil, zal een klacht moeten indien bij het gerecht. De rechter zal dan bepalen wat er verder moet gebeuren.

Onrechtstreeks kan het ook: als Tomorrowland niet akkoord zou gaan met de schikking, verschuift het dossier naar justitie. In dat geval worden alle mensen op de hoogte gebracht die bij de economische inspectie melding gemaakt hebben van die extra kosten. Zij kunnen zich dan benadeelde partij stellen.

Meest gelezen