Videospeler inladen...

Abdeslam onbewogen en zwijgend, Ayari spraakzaam maar karig en de maximumstraf geëist: dit was dag 1 van proces-Abdeslam

Dag 1 van het proces Abdeslam zit erop. Maar wat moeten we nu precies onthouden? Een onbewogen en zwijgende Abdeslam, een spraakzame Ayari die karig was met informatie én de eis voor de maximumstraf. We lijsten de belangrijkste momenten op. 

Even na acht uur vanmorgen kwamen de twee verdachten, Salah Abdeslam en Sofien Ayari, aan in Brussel voor hun proces. Ze staan terecht voor de schietpartij in de Driesstraat, waarbij verschillende agenten gewond raakten. De officiële beschuldiging luidt: poging tot moord en verboden wapenbezit, allebei in terroristische context. Nét omdat de twee terreurverdachten naar Brussel wilden afzakken, waren de veiligheidsmaatregelen enorm: tientallen agenten en militairen waren op post, er hing een helikopter in de lucht…

Het was voor het eerst in bijna twee jaar dat we Salah Abdeslam te zien kregen: hij was gekleed in een wit hemd en had een dikke, zwarte baard en golvend, zwart haar. Onbewogen luisterde hij naar de rechter.

"Ik heb geen schrik van jullie. Doe wat u wil"

Het mag duidelijk zijn: Salah Abdeslam is niet naar het proces in Brussel afgezakt met de intentie om antwoorden te bieden op de vele vragen die zowel het gerecht als de slachtoffers hebben. Hij weigerde recht te staan toen de rechter hem aansprak, maar nam nadien wel het woord tijdens zijn ondervraging: "Ik wil niet antwoorden op uw vragen. Ik heb het recht om te zwijgen. Zo verdedig ik mij. Mijn zwijgen zegt niet dat ik schuldig ben. Ik heb geen schrik van jullie. Doe wat u wil, ik verantwoord mij enkel tegenover God."

Medebeklaagde Sofien Ayari beantwoordde het merendeel van de vragen wel – soms in het Frans, soms in het Arabisch. Maar hoewel hij spraakzaam was, was hij karig met informatie. Hij verklaarde dat hij samen met Salah Abdeslam en Mohamed Belkaïd aanwezig was in het appartement in de Driesstraat in Vorst, maar ontkende dat hij of Abdeslam geschoten hebben op de politie. "Wij hebben niet geschoten, enkel Mohamed Belkaïd heeft gevuurd."

Maximumstraf van 20 jaar geëist

Maar die verklaring gaat in tegen de bevindingen van het Openbaar Ministerie. "Het was Ayari, die samen met Mohamed Belkaïd, het vuur opende. Maar het doet er juridisch gezien niet toe wie er exact geschoten heeft". Dat betekent dus wel dat het Openbaar Ministerie er niet van uitgaat dat Salah Abdeslam geschoten heeft. Maar aangezien zowel Ayari als Salah wisten dat er wapens in de flat aanwezig waren en ze bereid waren die te gebruiken, zijn ze allebei mededader, klinkt het. "Hun intentie was aanvallen, doden. Op geen enkel moment wilden ze een witte vlag zwaaien."

Het Openbaar Ministerie vraagt dan ook voor de twee terreurverdachten een celstraf van 20 jaar – het maximum. 

Wordt vervolgd... Op donderdag: dan komen de overige burgerlijke partijen aan het woord. En ook de advocaten van de beklaagden zullen dan spreken.

Caroline Van den Berghe: "Uit alles wat hij zei, bleek hoe sterk Abdeslam geradicaliseerd is"

Videospeler inladen...

Meest gelezen