Toch geen grote winkel van Ikea in West-Vlaanderen

Ikea onderzocht een aantal opties voor een winkel in West-Vlaanderen. Vooral Wevelgem en Kuurne werden genoemd. Maar de Zweedse meubelketen bergt de plannen voor een nieuw woonwarenhuis (even groot als bijvoorbeeld Gent) nu op. Onder andere door e-commerce is er geen nood meer aan zo'n grote winkel, klinkt het. 

De West-Vlamingen hadden geen eigen Ikea. De dichtstbijzijnde vestigingen van de Zweedse meubelgigant waren Gent en Rijsel, vlak over de Franse grens. Ikea bekeek al enkele jaren waar in West-Vlaanderen een groot woonwarenhuis kon worden ingepland en vooral Wevelgem was een grote kanshebber. De procedure om daar te starten was al een eind gevorderd, en de vestiging stond zelfs al letterlijk op de kaart van Ikea zelf, zij het in het grijs. Vandaag blijkt dat het grote woonwarenhuis daar (zoals er al 8 zijn in België) weggegomd mag worden.

Wevelgem stond letterlijk op de kaart van Ikea, maar het grote woonwarenhuis komt er dus niet.

Andere strategie voor West-Vlaanderen

Eind december kondigde Ikea ook al aan dat er geen tweede vestiging komt in Antwerpen, en het argument dat toen werd bovengehaald, horen we ook nu:

Het veranderende consumentengedrag, zoals het gebruik van e-commerce, vraagt andere manieren om aan de behoefte van de klant te beantwoorden. Fysieke winkels blijven belangrijk, maar niet zo groot als de woonwarenhuizen waarvan we er nu al 8 hebben in ons land.

Annelies Nauwelaerts, woordvoerster Ikea

Helemaal niets voor West-Vlamingen?

Of er dan helemaal niets komt in Wevelgem, of in West-Vlaanderen in het algemeen, is nog niet duidelijk. De meubelketen onderzoekt momenteel een aantal alternatieve manieren van werken, en misschien komt één daarvan ooit naar West-Vlaanderen, maar het wordt dus zeker geen groot woonwarenhuis:

We hebben al pop-ups en pick-up points als experiment in het buitenland, maar wat het dan in West-Vlaanderen zal worden, dat kunnen we nu nog niet zeggen. We lanceren binnenkort ook een webshop die al een volgende stap is om dichter bij de klanten te zijn.

Annelies Nauwelaerts, woordvoerster Ikea

Burgemeester Wevelgem tevreden

In Wevelgem was lang niet iedereen enthousiast over de mogelijke komst van Ikea naar de gemeente. De burgemeester, Jan Seynhaeve (CD&V), zegt in een eerste reactie bij de collega's van Radio 2 dat de meeste inwoners van de gemeente wellicht opgelucht zijn:

Er was nog geen goede oplossing voor een mogelijk mobiliteitsprobleem dat zou ontstaan met de komst van Ikea. Mobiliteit is in onze gemeente al een heikel punt, en dat dreigde nog te verergeren.

Jan Seynhaeve, burgemeester Wevelgem (CD&V)

Meest gelezen