Tarantino en Thurman in 2014 in Cannes.
AP

Hollywoodsterren steunen Thurman na getuigenis over mishandeling door Tarantino

Actrice Uma Thurman krijgt in Hollywood steun van verschillende toonaangevende stemmen na haar getuigenis over grensoverschrijdend gedrag in The New York Times. Ze haalde in dat gesprek niet alleen fel uit naar producent Harvey Weinstein, maar sprak ook uitgebreid over hoe ze mishandeld werd door regisseur Quentin Tarantino met wie ze samenwerkte voor onder meer de "Kill Bill"-films. 

Tarantino, Weinstein en Thurman waren het gouden trio achter het succes van de "Kill Bill"-films. Maar op de opnameset ging het er heel wat minder rooskleurig aan toe, blijkt nu. Tarantino nam het niet zo nauw met de grens tussen fictie en realiteit. Hij deed zijn muze Thurman buiten beeld ook de dingen aan die in de film te zien zijn. Zo spuwde hij haar onder meer in het gezicht en "wurgde" hij haar met een ijzeren ketting. 

Thurman hielp Tarantino de bloedige en op wraak beluste bruid uit "Kill Bill" bedenken. "Harvey randde me aan, maar dat kreeg me niet klein", zegt Thurman in het gesprek met The New York Times. "Wat Tarantino deed, liet ik gebeuren. Ik had er zeggenschap in. Ik voelde me verbonden met mijn werk, dat deel uitmaakte van een groter geheel. Niet wat er gebeurde, voelde alsof ik gebruikt werd. Tot de crash." 

Met "de crash" verwijst Thurman naar een gebeurtenis op de set van "Kill Bill" in Mexico. De actrice werd er gevraagd om een blauwe cabrio te besturen. Een medewerker had haar al verteld dat de auto misschien niet zo goed zou werken. Thurman drong erop aan dat de stuntvrouw de scène zou inblikken, maar werd door Tarantino gedwongen zelf achter het stuur te kruipen. De scène is ook gefilmd met een camera op de achterkant van de auto. Op de beelden (zie hieronder) is te zien hoe Thurman de auto amper onder controle kan houden, van de baan rijdt en tegen een palmboom botst. Thurman wordt daarna door de crew uit de auto gehaald en ze wordt getroost door Tarantino. 

Sinds het incident zijn de nek en de knieën van Thurman permanent kapot.  De actrice beschuldigde Tarantino ervan dat hij had geprobeerd haar te vermoorden. Haar advocaat dreigde met een rechtszaak. Miramax stemde ermee in haar de beelden te tonen, maar in ruil daarvoor moest ze een document ondertekenen waarin stond dat de studio niet verantwoordelijk kon worden gesteld voor toekomstige gevolgen van wat er gebeurd was. Dat weigerde Thurman. Na 15 jaar heeft ze nu de beelden gekregen en die zijn op zijn minst schokkend te noemen.  

"We hebben geen misbruik nodig om sterk te zijn, dat zijn we al"

Thurman krijgt na haar krachtige getuigenis op sociale media steun van andere toonaangevende stemmen uit Hollywood, onder meer van actrice Jessica Chastain en regisseur en producent Judd Apatow. 

Chastain zegt dat ze enorm veel respect voor haar collega-actrice heeft en noemt haar "een strijder". "Wanneer geweld tegen vrouwen gebruikt wordt als een manier om personages sterker te maken, hebben we  een probleem", tweette Jessica Chastain.  "Het maakt je niet sterker wanneer je geslagen en verkracht wordt, hoewel veel films er een soort feniks-moment voor vrouwen van maken. We hebben geen misbruik nodig om sterk te zijn, dat zijn we al."

Nog geen reactie van Tarantino, komen toekomstige projecten in het gedrang?

Tarantino heeft nog niet op de getuigenis van Thurman gereageerd. In oktober gaf hij wel nog toe dat hij meer had kunnen doen tegen Weinstein. "Ik minimaliseerde de incidenten en dacht dat het om miniem wangedrag ging", zei hij toen. "Maar alles wat ik nu zeg, klinkt natuurlijk als een zwak excuus." Maar nu blijkt dat hij ook zelf zijn macht misbruikte op de set. 

Regisseur en producent Judd Apatow stelt zich openlijk de vraag hoe het nu voort moet met het volgende project van Tarantino. Dat is de film over Charles Manson, die verantwoordelijk was voor de moord op actrice Sharon Tate, de vrouw van regisseur Roman Polanski.  De film zou op 9 augustus 2019 uitkomen, exact 50 jaar na de dood van Tate. "Waarom financiert iemand dit?", vraagt Apatow zich op Twitter af. "Dit is de reden waarom Weinstein niet gestopt werd." Gevolgd door een reeks dollartekens. 

Ook Asia Argento, een van de eerste vrouwen die zich openlijk uitsprak tegen Weinstein, neemt in haar tweet geen blad voor de mond: "Weinstein and Tarantino, wat een duo! Een seriële verkrachter en een bijna-moordenaar.  Het is geen grap wat deze vreselijke criminelen Thurman aangedaan hebben, voor en na "Kill Bill". Ze hebben haar leven, haar waardigheid en haar gezondheid in gevaar gebracht. Brand in de hel, zieke klootzakken."

Meest gelezen