Videospeler inladen...

Jonathan Holslag: "We moeten bedrijven meer lokaal financieel verankeren"

Nu Bernard Gustin door Lufthansa aan de deur is gezet als CEO van Brussels Airlines is nieuwe ongerustheid gerezen over de Belgische verankering van de luchtvaartmaatschappij, ondanks de verzekering van Etienne Davignon dat die overeind blijft. Politicoloog Jonathan Holslag denkt dat de Duitsers Brussels Airlines in Eurowings willen laten inkantelen.

Dat Brussels Airlines op termijn een deel van Eurowings Group wordt, noemt vicepremier Alexander De Croo een uitloper van een beslissing die in 2008 is genomen. "Lufthansa is toen in Brussels Airlines gestapt", zegt hij in "De afspraak". De Croo wijst op de troeven van Brussels Airlines: de locatie van Brussel als Europese hoofdstad, het personeel dat bijzonder fier is en de Afrika-expertise. "Ik kan mij niet inbeelden dat Lufthansa die troeven overboord gooit."

We moeten investeringsfondsen meer aanmoedigen om in Belgische bedrijven te investeren

Jonathan Holslag in "De afspraak"

Desondanks vindt Jonathan Holslag dat ons land best wat trotser mag zijn op kroonjuwelen als Brussels Airlines - verkocht aan de Duitsers - of Brussels Airport - ook al met opvallend weinig Belgisch kapitaal. "We moeten meer lokaal financieel verankeren", vindt hij. "We moeten investeringsfondsen meer aanmoedigen om in Belgische bedrijven te investeren." Holslag verwijst naar Ablynx, dat vorige week is overgenomen door het Franse Sanofi. "We moeten ons spaargeld meer activeren, en de overheid kan dat faciliteren." 

Holslag betreurt dat ons land op ABInbev na geen echt grote bedrijven heeft die ook wereldleiders zijn. Nederland doet het hier veel beter en haalt op die manier ook veel meer investeringskosten terug binnen. "We moeten de globalisering meer in ons voordeel zien om te buigen", vindt hij.

De Croo is het niet helemaal met hem eens. "België is geen economische beeldenstormer zoals Nederland. Wij komen van een andere econmische geschiedenis." Toch vindt De Croo dat ook onze middelgrote bedrijven beter moeten kunnen doorgroeien. "Die hidden champions, dat is onvoldoende", vindt Holslag. "Vaak wordt nog te snel aan het buitenland verkocht."

Meest gelezen