Videospeler inladen...

Record in Moskou: "Eerste keer in 100 jaar dat we zoveel sneeuw hebben"

Sneeuw is niets ongewoons in Moskou, maar de laag die de Russische hoofdstad de voorbije dagen over zich heen heeft gekregen, is dat wel. Scholen zijn vandaag dicht, het verkeer ondervindt veel hinder. “Het is de eerste keer in 100 jaar dat we zoveel sneeuw hebben”, zegt adjunct-burgemeester Pjotr Biriukov. Het levert feeërieke beelden op, maar ook veel chaos. 

De nieuwe werkweek in Moskou is vol hindernissen begonnen, na een weekend waarin het zowat onafgebroken heeft gesneeuwd. Vooral zondag viel er erg veel sneeuw. In 24 uur viel er ongeveer de helft van wat er gemiddeld in de hele maand naar beneden komt.

AFP or licensors

Moskou kijkt nu aan tegen een pak van 43 centimer, en op sommige plaatsen zelfs 55 centimeter. Het lijkt erop dat dat nog zal aangroeien. De weerdiensten verwachten dat er vandaag nog eens 20 centimer sneeuw kan vallen.   

AFP or licensors

Het is de eerste keer in 100 jaar dat we zoveel sneeuw hebben", zegt adjunct-burgemeester Pjotr Biriukov. "De intensiteit van de sneeuwval, maar ook het veranderende weerbeeld, met regen, sneeuw, ijzel, en bevroren boomtakken, stellen de medewerkers van het openbaar vervoer voor grote uitdagingen".

AFP or licensors

Burgemeester Sergej Sobianin spreekt van 2.000 door de sneeuw ontwortelde bomen. Veel trams konden niet rijden door omgevallen bomen op de sporen. Er is ook een dode gevallen, toen een boom naar beneden kwam.

AFP or licensors

De veiligheidsdiensten moesten zo'n 120 voertuigen bevrijden die op de wegen in en rond Moskou vast waren komen te zitten in de sneeuw.

Ook elders in Centraal-Rusland moesten bijna 800 mensen uit hun ondergesneeuwde auto's worden bevrijd. Daar is de toestand nog een stuk erger. De lokale overheden hebben het leger gevraagd om troepen te sturen om sneeuw te ruimen.

Op de luchthaven van Moskou werd een honderdtal vluchten geschrapt.

AFP or licensors

De stad Moskou zette afgelopen weekend 70.000 werknemers in om sneeuw te ruimen en de stroom te herstellen, want in en rond de hoofstad zaten bijna 60.000 mensen zonder elektriciteit.

AFP or licensors

Mensen kregen de raad om vandaag zo weinig mogelijk de weg op te gaan. De scholen zijn dichtgebleven, wat zeer uitzonderlijk is in Moskou.

Maar al verloopt alles vandaag dan met meer hindernissen dan normaal, lam ligt Moskou niet. "Het is geen catastrofe. De stad functioneert zoals anders", zegt de burgemeester.

Nog meer foto's van een winters Moskou:

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen