Nederland trekt ambassadeur in Turkije officieel terug

Nederland trekt zijn ambassadeur in Turkije officieel terug nu gesprekken met Ankara over het conflict tussen beide landen nog geen oplossing hebben opgeleverd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De relaties raakten vorig jaar verzuurd in aanloop naar het referendum over een uitbreiding van de macht van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Nederland had al sinds maart vorig jaar geen ambassadeur meer in Turkije. De verhouding tussen beide landen kwam toen zwaar onder druk te staan toen twee Turkse ministers tegen de zin van Nederland campagne wilden komen voeren voor een Turks referendum.

Een oplossing voor het conflict is er nog niet, laat het Nederlandse ministerie voor Buitenlandse Zaken weten. "De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden", zegt minister Halbe Zijlstra.

Zolang Nederland geen ambassadeur in Turkije heeft, zal Den Haag ook geen nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland toestaan. "Deze boodschap is aan de Turkse zaakgelastigde in Den Haag overgebracht. Hiermee is ook een pauze in de gesprekken met Turkije gekomen", klinkt het.

Spanningen

Turkije reageerde vorig jaar misnoegd toen twee Turkse ministers in Nederland campagne wilden voeren voor een Turks referendum, maar daar geen toestemming voor kregen. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen en de Turkse minister van Familiezaken moest het land onder politiebegeleiding verlaten.

Turkije eiste excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mag sindsdien niet terugkeren naar zijn post in Ankara. President Erdogan beschuldigde Nederland onder meer van nazisme en fascisme.

Nederland riep Turkije vorige maand ook op om terughoudend te zijn bij het offensief tegen Koerdische milities in het noorden van Syrië.  

Meest gelezen