Opgelet, kans op gladde wegen deze week

De temperaturen maken deze week 's nachts een flinke duik. Hier en daar kan er winterse neerslag vallen en kan het tot -10° C vriezen. Daarom waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer om voorzichtig te zijn op de weg.  

"De wegdektemperaturen kunnen 's nachts vrij snel onder het vriespunt duiken", zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Daarom volgen de strooidiensten de situatie op de voet op en strooien waar en wanneer nodig."

"Vannacht is er bijvoorbeeld al preventief gestrooid in heel Vlaanderen", zegt Daniëls nog. "Gelukkig is het op de meeste plaatsen droog en is de kans op gladheid dus kleiner. Maar wees toch maar voorizchtig als je de weg op moet."     

De vriestemperaturen kunnen 's ochtends ook problemen veroorzaken voor heel wat auto's. Vrieskou is namelijk niet goed voor de batterij, waardoor de auto moeilijk kan starten. Heel wat wagens zijn bovendien ook uitgerust met steeds meer elektronica en ze staan ook vaker buiten geparkeerd. De ideale mix dus voor startproblemen.

"Wie een garage heeft parkeert de auto het best daarin", zegt Joni Junes van pechverhelpingsdienst VAB. "Als je geen garage hebt, kan je bijvoorbeeld 's ochtends, voor je de auto start, alle stroomverbruikers, zoals de koplampen, uitzetten. Pas als de auto gestart is kan je die dan weer aanzetten."

Ongevallen door gladheid

De pechverhelpingsdiensten kregen vanmorgen trouwens niet enkel bestuurders aan de lijn die hun wagen niet konden starten, bij de oproepen ging het soms ook over ongevallen, die het gevolg waren van gladde wegen.

Eén van die ongevallen gebeurde in Zande, bij Koekelare, in de provincie West-Vlaanderen. Een bestuurster slipte daar op het gladde wegdek en belandde met haar wagen tegen een elektriciteitspaal. Ze raakte daarbij gewond, maar verkeert niet in levensgevaar.  

Meest gelezen