Videospeler inladen...

Paus schenkt Erdogan in Rome vredesmedaillon, Koerden betogen tegen bezoek

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is vandaag ontvangen op het Vaticaan. Koerdische betogers protesteerden tegen zijn komst, sommigen raakten slaags met de politie. Na afloop van het onderhoud tussen de paus en de president overhandigde  Franciscus Erdogan een opmerkelijk cadeau, een vredesmedaillon.  

De buurt van het Sint-Pietersplein in Rome was vanmorgen sterk beveiligd voor de komst van de Turkse president. Zo'n 3.500 agenten waren ingezet voor het bezoek.

Er was een kleine betoging van Koerden in de buurt van het Vaticaan. Ze protesteerden tegen het Turkse offensief tegen Koerdische milities dat al enkele weken aan de gang is in Afrin, in het noorden van Syrië. Ze hadden spandoeken en borden bij met "Turkse staat moordenaar" en "Handen af van Koerdistan".

Betoger gewond

Toen een deel van de demonstranten naar het Sint-Pietersplein wilde opstappen, werden ze tegengehouden door de politie. Bij de schermutselingen zijn twee betogers opgepakt, en raakte één betoger gewond.

Ook op het San Marco-plein in Venetië was er een protestactie van Koerden tegen het staatsbezoek van Erdogan aan Italië.   

AFP or licensors

Erdogan werd door paus Franciscus ontvangen in het Apostolisch Paleis, zijn officiële residentie. Tijdens hun onderhoud dat een klein uur duurde hadden ze het vooral over de gevolgen van de beslissing van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.   

Geschenken

Na afloop wisselden ze geschenken uit. De paus kreeg van de Turkse president een panoramisch zicht op Istanbul in keramiek.

AFP or licensors

Het geschenk dat Franciscus voor Erdogan had, was opmerkelijk. De paus overhandigde de Turkse president een medaillon met een afbeelding. "Het is een vredesengel die een oorlogsdemon doodt", verduidelijkte hij. "Het symbool van een wereld gebaseerd op vrede en gerechtigheid."  

Het is de eerste keer in 59 jaar dat een Turks staatshoofd een bezoek brengt aan het Vaticaan. Erdogan en Franciscus hebben elkaar wel al ontmoet. In 2014 was de paus nog op bezoek in Turkije. De verhoudingen tussen Ankara en het Vaticaan bekoelden wel toen de paus het in 2016 expliciet had over de "genocide" op de Armeense bevolking tijdens het Ottomaanse Rijk. 

Het bezoek aan de paus maakt deel uit van een staatsbezoek van Erdogan aan Rome. Later vandaag ontmoet hij ook nog de Italiaanse president Sergio Mattarella en premier Paolo Gentiloni.

Meest gelezen